Een gespecialiseerde groothandel of exporteur in bloemen en planten kan wel gericht zijn op duurzaamheid, maar is daarbij voor een groot deel afhankelijk van de daaraan vooraf gaande productie. Om de duurzaamheid dáár te meten heeft VGB samen met Floridata, Floricode en handelsbedrijven de Sustainable Sourcing Scan ontwikkeld. Dinsdag (13 september) ondertekenden de drie organisaties een samenwerkingsovereenkomst bij Arendshoeve ‘’the Garden of Amsterdam’’.

Met gegevens van Floricode wordt de Sourcing Scan gevoed. Deze scan is bedoeld om handelsbedrijven te helpen duidelijk te krijgen hoe duurzaam zij inkopen. Op basis van vergelijkend onderzoek door het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) bekijkt de Sourcing Scan welke keurmerken telers wereldwijd voeren. De overeenkomst werd ondertekend door de directeuren Robert Roodenburg van VGB, Leo van der Zon van Floricode en voorzitter Erik van Tol van Floridata.

Floricode levert internationaal gestandaardiseerde data over de wereldwijde certificering van telers en beheert daartoe op onafhankelijke basis de registratiegegevens van keurmerken als MPS, Fairtrade® en Global Gap. Floridata, die op verzoek van de VGB de Sourcing Scan beheert, beschikt over inkoopgegevens van handelaren die gebruik maken van de Scan. Daardoor kan de Sourcing Scan berekenen welk percentage duurzaam is ingekocht, per productieland, productgroep en periode. Door de Scan kan men ook zien hoe specifieke telers in een bepaalde productgroep op het gebied van duurzaamheid scoren.

Eenduidig
Floridata garandeert binnen het proces dat de gegevens volledig vertrouwelijk worden behandeld en eigendom blijven van het handelsbedrijf. “Door de koppeling van bedrijfsdata van handelaren aan die van de telers krijgen we eenduidige informatie over de huidige status van duurzaamheid. Daar heeft de hele sector baat bij”, zegt Roodenburg. “Doordat wij dit doen kunnen wij ook de individuele partijen buiten het FSI gaan wijzen op het belang van duurzaamheid en de eenvoud om dit nu ook te gaan meten.”

Er is een lange voorbereidingstijd aan de presentatie van de Sourcing Scan vooraf gegaan. Handelsbedrijven FleuraMetz, Pfitzer, Dutch Flower Group en Waterdrinker waren er van meet af aan bij betrokken. Zij zijn over het algemeen tevreden met de eerste resultaten van het systeem, dat tot nu toe in een testfase verkeerde.

Het pad van duurzaamheid
“Wij zijn al in de eerste fase van de pilot er bij betrokken geweest en het werkt heel prettig”, zegt inkoopmanager René Vellekoop van het tot Dutch Flower Group behorende exportbedrijf Hamiplant. “Je kunt als handelsbedrijf nu zelf zien hoe je op het gebied van duurzaamheid scoort per productgroep, zoals Phalaenopsis. Bij dat product is bijvoorbeeld de productie van zestig procent van de telers met wie ik zaken doe duurzaam en die van veertig procent niet of nauwelijks. Ik ga dan met die niet duurzame kwekerijen, waar ook ter wereld, in gesprek en ze naar collega’s verwijzen die het momenteel beter doen. We moeten met alle marktontwikkelingen zorgen dat we als sector samen werken aan duurzaamheid. Deze scan past daarom perfect bij alle initiatieven die we gezamenlijk nemen voor een meer duurzame sector.”

foto: Ondertekening overeenkomst vlnr Erik van Tol, Leo van der Zon en Robert Roodenburg bij Arendshoeve ‘’the Garden of Amsterdam’’