In de nationale Week van de Circulaire Economie presenteerde het Rijk van Nijmegen op vrijdag 7 februari de Circulaire Raad officieel als aanjager van het regionale circulaire programma. De eerste handeling van deze regiobrede samenwerking was de introductie van een nieuwe online kennishub.

Het Rijk van Nijmegen heeft een regionale Circulaire Raad. Hierin nemen overheid, onderwijs en ondernemers plaats. Zij hebben als doel concrete projecten in een verbindend regionaal circulair programma uit te voeren. Vrijdag 7 februari, de laatste dag van de nationale Week van de Circulaire Economie, namen er zo’n 100 ondernemers, bestuurders en experts deel aan de bijeenkomst Rijk van Nijmegen Circulair!. Hier stelde de Circulaire Raad zich officieel voor en onthulde het de ondersteunende online kennishub www.startpuntcirculair.nl. Op dit binnen RvN@ ontwikkelde platform, zijn voortaan alle circulaire projecten, producten, programma’s, subsidieregelingen, nieuws en evenementen te vinden.

Circulaire Raad

De Circulaire Raad bestaat uit verschillende bestuursleden en ondernemers van ARN, gemeente Beuningen, Dar, HAN, KlokGroep, MARN, gemeente Nijmegen, Rabobank, Radboud Universiteit, Radboud UMC, RvN@, en TNO. Bernd Hendriksen van OrangeX is programmadirecteur. Bart de Bruin, directeur Dar en voorzitter van deze kersverse raad, zet de ambitie op scherp: “De sleutel om tot een circulaire economie te komen is dat het economisch wiel in de hele productketen draait. Als dat lukt, dan komt het goed met de circulaire economie. Als dat niet lukt, dan wordt circulaire economie straks net zo’n modewoord als duurzaam ondernemen, zonder verdere inhoud. Dat willen we uiteraard samen voorkomen.

Kennishub en etalage

Op de afsluitende ondernemersmarkt toonden een tiental regionale ondernemers, studenten en netwerken voorbeelden van circulaire producten en initiatieven. “Er gebeurt echter veel meer in regio op het gebied van de circulaire economie. “ weet RvN@ directeur Kristie Lamers. “Alle initiatieven komen in de etalage op de ontwikkelde kennishub; net als alle kennis, programma’s en subsidiemogelijkheden. Daarmee vinden organisaties sneller de weg naar expertise en samenwerking.”. De bijeenkomst Rijk van Nijmegen Circulair! is de eerste stap van de regiobrede samenwerking in de transitie naar de circulaire economie.

Foto: Chrisje Staal