Elk jaar belandt in Nederland maar liefst 700.000 ton behandeld en onbehandeld houten plaatmateriaal op de afvalberg. Momenteel is veel van dit hout niet herbruikbaar door vervuilende toevoegingen, waardoor het eindigt als afval of in de verbrandingsoven. Om deze verspilling tegen te gaan, lanceert ontwerper en duurzaamheidsdeskundige Rick Porcelijn de Snelstartgids Circulaire Meubels.
De gids als startpunt
Deze gids biedt een feitelijke, eenvoudige handleiding voor het kiezen van circulaire materialen, het ontwerpen van duurzame interieurs, en het transformeren van nieuwe en bestaande meubels naar stukken met een lange levensduur, op kleine en grote schaal. Het geeft niet alleen bedenkers, bouwers en kopers praktische richtlijnen, maar helpt juist ook consumenten om écht circulaire materialen te herkennen en te onderscheiden van materialen die nét niet voldoen – en daardoor dreigen ‘afval van de toekomst’ te worden. Zo ondersteunt de gids bij alledaagse beslissingen, van productkeuze tot bewust materiaalgebruik.
In de Snelstartgids Circulaire Meubels staan drie pijlers centraal die van belang zijn om de milieubelasting teverminderen, materialen beter te begrijpen en keuzes te maken met duurzaamheid als uitgangspunt: de lage verborgen impact, lange levensduur en circulariteit na gebruik. Verschillende, veel gebruikte materiaal categorieën zijn beoordeeld met een score en symbool, waarmee de impact helder zichtbaar wordt.
De verborgen impactscore (VI-score) maakt inzichtelijk hoe zwaar de milieubelasting is bij het productieproces, en het recycleymbool (R-symbool) geeft aan of het materiaal doorgaans tot circulaire grondstof gebruikt wordt.
“Met deze classificatie bieden we de tools om snel te beoordelen welk materiaal de minste impact heeft op het milieu, en welke materialen geschikt zijn voor recycling en hergebruik. Het is een uitnodiging om verder te kijken, nieuwe materiaal- en ontwerp mogelijkheden te onderzoeken en andere keuzes te maken ,” aldus Porcelijn, de auteur van Snelstartgids Circulaire Meubels.
Van verspilling naar waardevol design
De methode in de gids combineert revisietechnieken met circulaire materialen, wat resulteert in significant lagere kosten en de helft minder CO₂-uitstoot vergeleken met conventionele productie. De praktische en toepasbare gids biedt aan de hand van tekst en illustraties stap-voor-stap handleidingen voor het kopen, ontwerpen,
bouwen, opknappen en afdanken van zowel tafels, kasten en keukens als hele interieurs. Het laatste deel van de gids geeft bovendien inzicht in de principes achter grondstofwinning en de circulaire economie. Met toepasbare methodes om dit met materiaal paspoorten aan te tonen en zo nooit meer misleid te worden door greenwashing of onderbuikgevoel.
Over de auteur
Rick Porcelijn is een Nederlandse onderzoeker en ontwerper gespecialiseerd in circulaire meubels en duurzame winkelinterieurs. Sinds 2012 leidt hij designbureau 16 Mammals, waar hij samenwerkt met o.a. Albert Heijn, Etos, NS Retail en Bruna om modulaire, demonteerbare en duurzame winkelconcepten te realiseren. Zijn aanpak combineert slimme productiemethoden met hergebruik, wat resulteert in lagere kosten en een drastische vermindering van CO₂-uitstoot.