De eerste bedrijfsvoetafdruk werd woensdag overhandigd aan voorzitter H. Wijffels van de Sociaal-Economische Raad (SER). Een variant van het model voor de ecologische voetafdruk bestond al eerder voor gemeenten en voor landen. Het meet onder meer de verreden kilometers, maar ook hoeveel pindakaas of vlees bij de lunch wordt gebruikt. De verbruikte producten worden omgerekend naar benodigde hoeveelheid ruimte in de wereld. Een werknemer mag 1,7 hectare van de wereld beslaan voor een ecologisch evenwicht. Dit is de gemiddelde werkbare ruimte op aarde voor ieder van de zes miljard wereldburgers.
Bij het eerst doorgemeten bedrijf, managementbureau Brighthouse in Helvoirt, kwam de voetafdruk uit op 2,25 hectare. ‘We scoren nogal slecht met transport’, erkende directeur H. Wagter. Hij overweegt grote lease-auto’s te vervangen door zuiniger modellen. Hoewel dat volgens Wagter niet eenvoudig zal gaan verband met de arbeidsvoorwaarden van werknemers.
Voorzitter Wijffels van de SER noemde het model nuttig en welkom. Hij vindt dat de bedrijfsvoetafdruk een ijkpunt of gids kan zijn om het gedrag op duurzaamheid te testen. ‘Het is een eerste stap van een bewustwordingsproces’, vindt Wijffels. ‘Voor bedrijven wordt het een uitdaging om de prestaties te verbeteren.’ Wijffels meent dat het milieubesef gestaag doorbeekt. ‘Het gure economische klimaat is er nu misschien niet naar, maar de onderstroom komt nu overal boven’. Volgens hem wordt duurzaamheid deze eeuw net zo belangrijk als economische groei en welvaartsverdeling.
Bedrijven kunnen hun voetafdruk zelf berekenen op de website voetenbank.nl