2025 markeert de invoering van Europese mandaten voor het bijmengen van duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF), en dit aantal mandaten zal de komende jaren snel toenemen. Daarnaast, en bovenop deze mandaten, heeft de Nederlandse sector ambitieuze doelstellingen gesteld om in 2030 14% SAF bij te mengen.
Vanwege de uitstekende uitgangspositie van de Nederlandse raffinagesector voor de productie van deze SAF, bestaan er in Nederland talloze productieplannen. Investeringsbeslissingen en de ontwikkeling van de productiecapaciteit blijven echter achter, waardoor het een uitdaging is om deze plannen van papier naar realiteit te brengen. Om deze uitdagingen aan te gaan, heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de routekaart Duurzame Vliegtuigbrandstof gepubliceerd, ontwikkeld in samenwerking met Deloitte en To70, zoals beschreven in het Nederlandse kabinetsprogramma. Het werd gepresenteerd op Deloitte’s Future of Energy-event.
Deze routekaart, waaraan vrijwel de gehele Nederlandse luchtvaartsector heeft bijgedragen, biedt inzicht in de kansen en uitdagingen die gepaard gaan met de productie en het gebruik van SAF, en schetst tevens de essentiële bouwstenen en initiatieven die tussen 2025 en 2035 gerealiseerd moeten worden om de gestelde doelen, ambities en Europese verplichtingen te behalen. Het omvat 18 initiatieven, verdeeld over drie werkstromen die gezamenlijk door de sector zijn opgezet om te voldoen aan Europese verplichtingen en doelstellingen, inclusief aangewezen leiders voor elke werkstroom.
De routekaart illustreert waarom Nederland een geschikte locatie is voor SAF-productie, met factoren zoals de gunstige geografische ligging, de bestaande brandstofinfrastructuur, de lokale kennis en expertise, en het stabiele ondernemersklimaat. Deze routekaart vormt tevens het begin van een proces om van Nederland een SAF-hub voor Europa te maken en zinvolle vooruitgang te boeken in de luchtvaartsector om in de komende decennia netto-nuluitstoot te bereiken.
Foto: Deloitte’s Future of Energy event