De maritieme sector doet een grote stap vooruit richting duurzaamheid met de lancering van het H2ESTIA Project, een baanbrekend initiatief dat beoogt om het eerste emissievrije vrachtschip ter wereld te ontwikkelen, een vaartuig op vloeibare waterstof. Onder leiding van de Nederlandse Innovatie Maatschappij (NIM) en gesteund door het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is dit initiatief een van de belangrijke pijlers van het Maritiem Masterplan en bepaalt het een nieuwe standaard om de Europese maritieme logistiek koolstofvrij te maken.
Het project richt zich op het ontwerp en de bouw van een vrachtschip op waterstof, dat men in de Noordzee en daarbuiten als operationeel demonstratiemodel wil laten varen.
De kern van het H2ESTIA-project is de geïntegreerde aanpak van waterstofaandrijving. Het schip wordt uitgerust met een nieuw ontworpen cryogeen waterstofopslag- en bunkersysteem, dat veilige verwerking en opslag van vloeibare waterstof bij extreem lage temperaturen mogelijk maakt. Een waterstofbrandstofcelsysteem samen met batterijen zal de primaire voortstuwing verzorgen en schone energie leveren. Om de energie-efficiëntie verder te verbeteren, zal het schip windondersteunde voortstuwing en afvalwarmteterugwinningsoplossingen integreren, waardoor het waterstofverbruik wordt verminderd. Digitale twintechnologie zal een virtueel model van het schip creëren, wat realtime monitoring, operationele optimalisatie en verbeterde veiligheidsmaatregelen mogelijk maakt.
Volgens Roosjen, CTO bij NIM, “is H2ESTIA een vlaggenschipproject voor commerciële scheepvaart. Door waterstoftechnologie te integreren met digitale innovatie, bewijzen we dat emissievrije scheepvaart niet alleen een visie is, maar een haalbare realiteit.”
Het project moet de technologische gereedheid en economische levensvatbaarheid aantonen, zodat dergelijke schepen commercieel kunnen worden ingezet. Het pakt ook grote uitdagingen aan, zoals de certificering van waterstofsystemen, risicomanagement en bemanningstraining, en maakt de weg vrij voor de veilige integratie van waterstoftechnologie in maritieme operaties.
Jan van Dam, CEO, Van Dam Shipping, “Parallel aan het H2ESTIA-project werken we aan het veiligstellen van de levering, evenals de benodigde bunkering en logistiek. Dit is een gezamenlijke inspanning, aangezien één schip alleen niet voldoende vraag genereert. Samenwerking in dit stadium is wat onze ambities omzet in realiteit.”
Het H2ESTIA-project wordt ondersteund door een consortium van toonaangevende maritieme en technologische bedrijven, TNO, MARIN, de Universiteit Twente, Cryovat, EnginX, Encontech, classificatiebureau RINA en het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (MMP24-03748368).