Duurzaam en verantwoord ondernemen staat steeds meer centraal binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde SDG- en Duurzaamheidsmonitor 2024. Het rapport, opgesteld in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, toont aan dat bedrijven in Nederland de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties actief omarmen om hun ambities op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen vorm te geven.
In opdracht van de Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft De Innovatiespotter een SDG- en duurzaamheidsmonitor ontwikkeld. Deze monitor geeft de staat van de SDG’s en duurzaamheid van alle Nederlandse bedrijven weer.
De belangrijkste observaties uit de monitor zijn:
- Bij de 55.000 duurzaamheidsinitiatieven zijn de gemiddelde omvang en leeftijd van de betrokken bedrijven relatief hoog. Het betreft dus voornamelijk gevestigde bedrijven.
- 27% van de bedrijven is betrokken bij meer dan één duurzaamheidsinitiatief.
- Voornamelijk gevestigde bedrijven vermelden een SDG op hun website: de gemiddelde omvang van deze bedrijven is 62 FTE en de gemiddelde leeftijd is 31 jaar.
- Bedrijven noemen SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie) het meest.
- Bedrijven die een SDG noemen, noemen ook vaak één andere duurzaamheidsclaim.
- Ruim de helft van de bedrijven die een SDG noemen, zijn ook innovatief. Al deze innovatieve bedrijven hebben Circulaire Economie als het voornaamste Innovatiethema.
- De industriële sector noemt de SDG’s relatief vaak.
- De sector bouwnijverheid noemt de SDG’s relatief weinig.
Sandra Pellegrom, Nationaal Coördinator SDG’s van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over de monitor: “Een onderzoek als dit laat aan de hand van data zien wat er speelt bij bedrijven. Dat is een cruciale basis voor ons om bedrijven goed te kunnen helpen hun proces van begin tot eind te verduurzamen. Het onderzoek geeft ook inzicht waar we samen kunnen optrekken als overheid en bedrijfsleven. Opvallend is dat vooral gevestigde bedrijven sterk inzetten op deze doelen. Dit laat zien dat toekomstgericht ondernemen geen tijdelijke trend is, maar een serieuze, langdurige strategie voor bedrijven.”
Over de monitor
De monitor heeft een tweeledig doel: ten eerste het gedetailleerd in kaart brengen van de implementatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) door bedrijven, en ten tweede het bieden van een breed overzicht van duurzaamheidsontwikkelingen binnen het bedrijfsleven. De monitor bestaat uit gegevens van alle Nederlandse bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Dit is gemeten met de volgende duurzaamheidsindicatoren:
- Het vermelden van één of meer duurzaamheidsclaims, zoals duurzaamheidskeurmerken, -richtlijnen en -ambities. De SDG’s vallen onder de duurzaamheidsambities.
- Het deelnemen aan één of meer duurzaamheidsprogramma’s, zoals MVO Nederland, SDG Nederland en B Corp.
- Het werken aan tenminste één van de volgende duurzaamheidsinnovaties: circulaire economie-innovaties, duurzame energie-innovaties en impact ondernemen.
De monitor biedt een omvangrijke, kwantitatieve analyse van het aantal Nederlandse bedrijven die werken aan duurzame oplossingen. Van alle Nederlandse bedrijven zijn ruim 55.000 unieke bedrijven geïdentificeerd die voldoen aan één of meer van de duurzaamheidsindicatoren: