De Green Future Index, een nieuwe studie door MIT Technology Review Insights in samenwerking met Citrix, Morgan Stanley en Salesforce, rangschikt 76 landen en gebieden op basis van de vooruitgang en toewijding die ze aangaan voor een groene toekomst door de CO2-uitstoot te verminderen, schone energie te ontwikkelen en innovatie in groene sectoren, en de mate waarin overheden effectief klimaatbeleid voeren. De interactieve index laat zien welke landen het snelst vooruitgang boeken in de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde koolstofarm te maken en te beperken in overeenstemming met de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. Nederland staat in de lijst op plaatst 10. IJsland voert de lijst aan.
De belangrijkste bevindingen zijn:
- Europa zal een toekomstige groene leider zijn. Europa domineert de top van de index, met 15 Europese landen in de top 20. Veel landen in de regio hebben al vooruitgang geboekt met het terugdringen van de uitstoot, het overschakelen van energieproductie op hernieuwbare bronnen en het investeren in groene mobiliteit. Sinds covid heeft de EU meer dan 200 miljard euro toegezegd aan gedurfde investeringen in een groene economie, waardoor het koolstofarm maken, zelfs in de meest van fossiele brandstoffen afhankelijke staten, wordt versneld.
IJsland, Denemarken en Noorwegen staan bovenaan de index. IJsland streeft er in de eerste plaats naar om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Het land is een wereldleider geworden op het gebied van schone energie en koolstofafvangtechnologie. Denemarken (2e) is de grootste producent van koolwaterstoffen in Europa die stopt met het uitgeven van nieuwe vergunningen voor olie- en gasexploratie. Noorwegen (3e) streeft er ook naar zijn economie los te koppelen van fossiele brandstoffen. - Costa Rica en Nieuw-Zeeland veroveren top 10-posities. Costa Rica, op de 7e plaats, en Nieuw-Zeeland, op de 8e plaats, hebben grote vooruitgang geboekt met hernieuwbare energiebronnen en hebben wereldwijd toonaangevende agenda’s voor het koolstofarm maken van industrie en landbouw. Canada (14e), Singapore (16e) en Uruguay (20e), de andere niet-Europeanen in de top 20, hebben strategieën voor decarbonisatie, transitie van energiebronnen en door de overheid geleide initiatieven om groen leven te bevorderen, zoals Zero Waste in Singapore Masterplan, dat tot doel heeft het stortafval tussen nu en 2030 met 30% te verminderen.
- Er is ongelijke vooruitgang in de grootste economieën ter wereld. De Verenigde Staten (40e) hebben de afgelopen jaren de uitstoot verminderd en zijn verantwoordelijk voor bijna een vijfde van ’s werelds groene patenten. Toch komt het voort uit vier jaar klimaatontkenning en blijft het sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen en niet-duurzame landbouwpraktijken. China (45e) is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de wereldwijde uitstoot, maar heeft beloofd tegen 2060 koolstofneutraal te worden en is ’s werelds snelst groeiende producent van hernieuwbare energie. Frankrijk (5e), Duitsland (11e) en Canada (14e) zijn de hoogst genoteerde landen in de G20.
- De landen onderaan de index lopen het risico hun concurrentievermogen in de groene economie te verliezen. Tot de achterblijvers behoren Zuid-Afrika (47e), Vietnam (49e) en Indonesië (57e), waar economische druk in strijd is met duurzame ontwikkeling. Japan (60e) heeft als doel om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, hoewel de overheidsdoelstellingen voor hernieuwbare energie bescheiden blijven. Onder de zestien “onthouders” -landen bevinden zich petrostaten zoals Saudi-Arabië, Iran, Qatar en Rusland. De Energiestrategie 2035 van laatstgenoemde voor het uitbreiden van de olie- en gasproductie identificeerde de trend naar koolstofneutraliteit als een existentiële bedreiging.
“Met honderden miljarden dollars die wereldwijd in economieën worden geïnjecteerd, heeft covid-19 een enorm momentum gecreëerd voor het ontwikkelen van groene industrieën en het financieren van infrastructuur die schoon, technologisch geavanceerd en klimaatbestendig zal zijn”, zegt Nico Crepaldi, hoofd van custom content, MIT Technology recensie. “In de toekomst zullen we waarschijnlijk zien dat ‘groen’ synoniem is aan economisch concurrentievermogen.”