Vertegenwoordigers uit 193 landen (waaronder Nederland) hebben woensdag 13 december in Nairobi een resolutie van de Verenigde Naties ondertekend om een eind te maken aan de vervuiling van de oceanen door plastic. Deze actie biedt hoop op een verdrag met juridische verplichtingen.
De VN-milieu-autoriteit UNEP, die de bijeenkomst in Keniaanse hoofdstad organiseerde, stelt dat als de verontreiniging op dezelfde voet doorgaat er in 2050 meer plastic in zee zit dan vis. Jaarlijks wordt er acht miljoen ton plastic – flesjes, verpakkingsmateriaal en andere rommel – in zee gedumpt. Dat is bedreigend of dodelijk voor het onderwaterleven, maar het kan ook in de menselijke voedselketen komen.
,,Er staat krachtige taal in deze resolutie”, reageerde de Noorse minister van Milieu en initiatiefnemer Vidar Helgesen. ,,We hebben nu een akkoord om te kijken naar een wettelijk bindend instrument en naar maatregelen. Dat gaat de komende achttien maanden op internationaal niveau gebeuren.”
China is de grootste producent van plasticafval, maar is volgens UNEP-chef Erik Solheim al hard bezig de vervuiling te verminderen. ,,De vaart en vastberadenheid waarmee de Chinese overheid het probleem aanpakt, zijn overweldigend.”
Download de tekst van de resolutie (engels, Word)