Ondanks de ‘Omnibus’-vereenvoudigingsplannen en alle onvoorspelbaarheden rond de CSRD, verschijnen dit jaar de eerste jaarverslagen die daaraan voldoen; inclusief assurance van de accountant. De NBA ging daarover in gesprek met een aantal ngo’s, als gebruikers van het jaarverslag en van duurzaamheidsinformatie. Een nieuwe NBA-brochure gaat nader in op assurance bij duurzaamheidsrapportages.
Twaalf niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) waren op 11 maart jl. te gast bij de NBA, om verwachtingen uit te wisselen over inhoud en betrouwbaarheid van duurzaamheidsverslagen. Dit jaar verschijnen naar schatting zo’n tachtig tot negentig duurzaamheidsverslagen van grote beursfondsen over boekjaar 2024, op basis van de CSRD.
Een omvangrijke hoeveelheid informatie komt zo beschikbaar over impact en resultaten van bedrijven op ESG-gebied. Het betekent meer transparantie over bijvoorbeeld klimaat, natuurlijke hulpbronnen, werknemers of goed bestuur. Hiermee zal de groep ‘gebruikers’ van het jaarverslag groeien en de betekenis ook voor ngo’s toenemen. Aan welke informatie hebben zij precies behoefte? En wat is de meerwaarde van de assuranceverklaring bij het duurzaamheidsverslag?
Doelstellingen en verantwoording
Het ‘rondetafelgesprek’ met de ngo’s leverde waardevolle inzichten op. Zo speelt het jaarverslag op dit moment nog niet voor alle ngo’s een even nadrukkelijke rol. Er zat een grote verscheidenheid aan perspectieven aan tafel, met thema’s als klimaat en natuur (Fossielvrij NL, Follow This, MVO Nederland, SOMO, Milieudefensie, WWF) en diversiteit (Women Win), tot aan kleding (Fair Wear), belastingbeleid (Ex’tax), werknemers- en mensenrechten (FNV, Amnesty) en circulariteit (Circle Economy). Daarnaast waren ook de SER en de AFM vertegenwoordigd.
Vanzelfsprekend werd stilgestaan bij de Omnibus-voorstellen, waarmee de Europese Commissie de oorspronkelijke invulling van CSRD en CSDDD aanzienlijk wil terugdringen. Opgemerkt werkt dat vooral een volgend CSRD-jaarverslag interessant wordt, omdat dan een vergelijking kan worden gemaakt met eerdere duurzaamheidsprestaties en in hoeverre doelstellingen worden gerealiseerd of aangepast. Verder wordt dergelijke informatie op termijn digitaal verzameld (via het European Single Access Point, ESAP), waardoor analyse ook op macroniveau mogelijk wordt.
NBA-brochure ‘De assuranceverklaring met beperkte mate van zekerheid’
De nieuwe NBA-brochure ‘De assuranceverklaring met beperkte mate van zekerheid’ gaat in op de relevantie van duurzaamheidsverslaggeving voor een brede groep gebruikers, de waarde van assurance voor gebruikers en de betekenis van assurance met beperkte mate van zekerheid, zoals verplicht onder CSRD. Daarbij worden ook de verschillen uitgelegd tussen beperkte en redelijke mate van zekerheid, die met name verband houden met aard en omvang van controlewerkzaamheden.
De brochure is niet bedoeld als vaktechnische leidraad voor accountants die assurance verstrekken bij duurzaamheidsverslaggeving, zo benadrukt de NBA.
Foto: NBA