Van 3 tot en met 9 maart 2025 vindt de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats, dé duurzame eetgedragsveranderingscampagne van Nederland. Dit jaar ligt de focus op een lokale aanpak; zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio’s extra te stimuleren.
Regio’s onder de loep: opvallende verschillen in Nederland
Uit onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Norstat in opdracht van Stichting Week Zonder Vlees blijkt dat eetgedrag en deelname aan de campagne sterk variëren tussen de verschillende regio’s in Nederland. Zo eet in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) slechts 18% van de mensen dagelijks vlees, terwijl dit in het noorden van Nederland (Drenthe, Friesland, Groningen) oploopt tot 36%. Opvallend is ook het verschil in zuivelgebruik: 59% van de inwoners in het noorden consumeert dagelijks zuivel, tegenover 35% in de grote steden1.
Hoewel de awareness van de campagne in heel Nederland nagenoeg gelijk is (gemiddeld 44% van de Nederlanders kent de campagne), blijft de deelname in de noordelijke provincies met 10% significant achter ten opzichte van de rest van het land, waar de deelname tussen de 19% en 25% ligt1. Toch geeft het grootste gedeelte (68%) van de inwoners in het noorden aan best wat minder vlees te willen eten, en steunt een meerderheid een ambitieus duurzaamheidsbeleid2. Dit toont aan dat er wel degelijk bereidheid is tot verandering, mits de juiste ondersteuning en inspiratie wordt geboden. Dit jaar zal de campagne hier met een positieve toon, humor en praktische handvatten extra op inspelen!
Een beproefd concept keert terug
Sinds de start in 2018 inspireert de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel heel Nederland om een flexitarisch eetpatroon te omarmen. Door vlees, vis en zuivel af te wisselen met plantaardige gerechten ervaren deelnemers hoe eenvoudig en lekker plantaardig eten is. De campagne leidt tot langdurige gedragsverandering: in 2024 deden 2,8 miljoen Nederlanders mee, waarvan 80% ook daarna van plan was minder vlees te eten en 59% om minder zuivel te consumeren1. Op die manier draagt de campagne haar steentje bij aan de uitdagende klimaatdoelstellingen.
“Ons doel is om mensen bewust te maken van hun eetkeuzes en hen te inspireren vaker plantaardig te eten. De impact op zowel gezondheid, dierenwelzijn als milieu is enorm, en dat motiveert ons om elk jaar opnieuw deze campagne te organiseren. Maar om echt impact te maken en de noodzakelijke veranderingen door te voeren, moeten we onze inspanningen intensiveren en iedereen in Nederland bereiken: daarom focussen we dit jaar extra op het noorden van Nederland, zodat hopelijk ook daar de bevolking geïnspireerd wordt om vaker voor plantaardig te kiezen”, aldus initiatiefnemer Isabel Boerdam.
Meedoen? Dat kan!
Iedereen kan deelnemen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel door van 3 tot en met 9 maart vlees en zuivel te laten staan. Via www.weekzondervleesenzuivel.nl kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief en ontvang je een gratis online kickstart magazine. Op sociale media (@weekzondervleesenzuivel) vind je de meest actuele updates over de campagne, de nieuwste recepten en praktische tips om plantaardig eten nog makkelijker te maken.
De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2025 wordt mogelijk gemaakt door Albert Heijn, ALDI, Alpro, Appèl, Beyond Meat, Blue Band, Bonduelle, Boursin, De Vegetarische Slager, Dr. Oetker, Garden Gourmet, Grand’Italia, GreenChef, HAK, Hands Off, HelloFresh, Jumbo, Kips, La Place, Lidl, Maggi, Maza, Mora, Oddlygood®, Patak’s, Picnic, PLUS en Coop, RestauPlant, Schouten, SOUQ, Spar, Tefal, Unox, Van der Valk Schiphol, Valess, De Nederlandse Vegetariërsbond, VeggieChallenge, Verstegen, Vivera en John West.
[1] Norstat (2024). Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel – Evaluatie campagne 4-10 maart 2024. Dit onderzoek is uitgevoerd middels een representatieve steekproef van de volwassen Nederlandse bevolking (n=1.036).
[2] Norstat (2024). Stichting Week Zonder Vlees – Onderzoek naar de discussie rondom het minder eten van vlees. Dit onderzoek is uitgevoerd middels een representatieve steekproef van de volwassen Nederlandse bevolking (n=1.023).