Duurzaam ondernemen vraagt een andere rol en mindset van de overheid. Versnelling van duurzaamheid komt niet van regulerende overheden die MVO via regelgeving willen voorschrijven maar van het bedrijfsleven, waarbij overheden de juiste voorwaarden in de (internationale) markt helpen creëren voor bedrijven die duurzaam ondernemen.
VNO-NCW en MKB-Nederland ondersteunen daarom op hoofdlijnen de in oktober door de Europese Commissie gepresenteerde Mededeling over MVO. Het is positief dat ook de Commissie erkent dat MVO in eerste instantie een kwestie van vrijwilligheid en maatwerk is. De omstandigheden moeten gunstig zijn voor bedrijven met een duurzaam businessmodel, maar het nemen van verantwoordelijkheid laat zich niet via wet- en regelgeving afdwingen. De grote diversiteit in bedrijven en productketens brengt met zich mee dat bedrijven verschillende accenten leggen en andere prioriteiten stellen bij het verduurzamen van hun productieprocessen, producten en diensten over de gehele waardeketen.
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet daarom zeer kritisch gekeken worden naar de voorstellen van de Commissie om extra rapportageverplichtingen aan bedrijven op te leggen. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft geen behoefte aan aanvullende regels vanuit de EU voor maatschappelijke verslaglegging. Dit zou leiden tot onnodige administratieve lastenverzwaring. Evenmin zijn VNO-NCW en MKB-Nederland voorstander van Nederlandse of Europese regels voor duurzaam inkopen en ketenbeheer. MVO leent zich niet voor overheidsregulering of ingrijpen anders dan via bewustmaking, uitwisseling van goede voorbeelden, bevorderen van de dialoog en onderwijs.
Onze integrale visie op duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen, vindt u in de publicatie “Onze gemeenschappelijke toekomst”.