De afgelopen jaren heeft het onderwerp duurzaamheid steeds meer aandacht gekregen. Daarbij is het van een gesprekonderwerp, iets geworden dat op steeds grotere schaal ook echt praktisch wordt toegepast. Omdat bedrijven het als factor laten meewegen wanneer ze beslissingen maken die gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Maar ook omdat een groeiend aantal bedrijven innovatieve producten of diensten aanbieden die bijdragen aan een duurzamere wereld. Een verzekering die hierbij eigenlijk onmisbaar is geworden? Dat is de bav, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Wat is een bav verzekering eigenlijk?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering – vaak afgekort tot bav verzekering – dekt de financiële gevolgen van een beroepsfout. Adviseer jij (met eventuele medewerkers) met je onderneming andere mensen of bedrijven? Of ben je een belangrijk onderdeel van een groot project? Dan is het verstandig om je te verzekeren tegen schadeclaims als gevolg van een beroepsfout. Een fout kan immers altijd eens gemaakt worden, maar je voorkomt zo wel dat hierdoor de toekomst van je onderneming gevaar loopt.
Een bav verzekert je tegen allerlei vormen van schade door een beroepsfout. Denk aan een fout in software van een IT’er, het gebruiken van verkeerde gegevens bij het maken van bouwtekeningen waardoor bouwmaterialen niet de correcte afmetingen hebben of het te laat indienen van een bezwaarschrift als advocaat.
Wat valt buiten de dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn financiële en vermogensschade gedekt. Maar als ondernemer loop je nog veel meer risico’s. Denk bijvoorbeeld aan materiële schade of letselschade die kan ontstaan bij klanten, opdrachtgevers of collega-ondernemers door jouw toedoen. Dit type schade valt buiten de bav. Maar je kunt er wel een andere zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor afsluiten: de Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven, oftwel de avb.
Over onder meer de avb en bav kun je meer lezen in het eerder verschenen artikel ‘Welke verzekeringen sluit je af als startende ondernemer?’.
Is een bav afsluiten verplicht?
Nee, het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht voor ieder bedrijf. Maar er bestaan wel specifieke beroepen waarvoor dit verplicht is. Het gaat om beroepen waarin jij (en / of medewerkers) een adviserende rol hebben. Denk aan een advocaat, financieel adviseur en architect. Daarnaast stellen opdrachtgevers een bav steeds vaker als verplichte voorwaarde om aan projecten mee te kunnen werken. Bovendien zijn er ook beroepsorganisaties en brancheverenigingen die een bav verplicht stellen.
Misverstanden over de bav
Vaak sluiten ondernemers geen bav af, omdat ze denken dat dat niet nodig is. Vaak berust deze aanname op een misverstand. Neem bijvoorbeeld ondernemers die denken dat financieel of vermogensrisico ook onder de avb (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven) of particuliere aansprakelijkheidsverzekering valt. Of dat ze in hun algemene voorwaarden de risico’s op een schadeclaim voldoende hebben afgedekt. Twijfel je nog of een bav verstandig zou zijn? Vraag dan advies bij een verzekeringsadviseur.
De toegevoegde waarde van een bav bij duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen is nog een relatief nieuw begrip. Er zijn nog niet veel gebaande paden en soms moet je als ondernemer echt zelf iets tot op de bodem uitzoeken omdat het simpelweg nog niet eerder is gedaan of gemaakt. Omdat innovatieve producten en diensten bedenken en in de markt zetten gepaard gaat met vallen en opstaan, is de kans groter dat hierbij fouten gemaakt worden of schade ontstaat. Een bav beschermt je tegen hoge schadeclaims als gevolg hiervan.