Het Marine Stewardship Council (MSC) heeft een nieuw initiatief gelanceerd dat gericht is op het versnellen van de vooruitgang in duurzame visserijpraktijken wereldwijd. Momenteel zijn meer dan 500 visserijen gecertificeerd volgens de strenge visserijstandaard van het MSC, erkend als het toonaangevende wereldwijde certificeringsprogramma voor ecologisch duurzame visserijen. Echter, met de toename van overbevissing – volgens de laatste VN-gegevens is bijna 38% van de wereldwijde visbestanden is nu overbevist – is er een dringende behoefte aan snellere vooruitgang. Het nieuwe MSC improvement program probeert dit aan te pakken door visserijen speciale ondersteuning en beloningen te bieden, op voorwaarde dat ze meetbare verbeteringen doorvoeren binnen een periode van vijf jaar. Deze verbeteringen worden geleid door een actieplan dat onafhankelijk wordt geverifieerd.
Dit initiatief is een aanvulling op bestaande “Fishery Improvement Projects” (FIP’s), die wereldwijd actief zijn, en het MSC-programma heeft als specifiek einddoel om visserijen te helpen MSC-certificering te behalen. Hoewel wereldwijd veel bedrijven al vis van FIP’s betrekken als onderdeel van hun duurzame inkoopafspraken, kunnen de effectiviteit en impact van deze projecten aanzienlijk variëren. Het MSC improvement program zal een sterkere garantie en verificatie bieden van tijdige de voortgang van FIP’s. Zo moeten de verbeterprogramma’s binnen vijf jaar resulteren in een MSC certificeringstraject.
Amanda Lejbowicz, MSC’s Head of Fishery Standard Accessibility, licht toe: “Het MSC werkt samen met honderden toegewijde visserijen over de hele wereld die koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid. Echter, niet alle visserijen zijn momenteel in staat om aan onze visserijstandaard te voldoen, ondanks de groeiende urgentie. Dit nieuwe initiatief is erop gericht om visserijen te stimuleren om hun duurzaamheidspraktijken te verbeteren. Op deze manier ondersteunen we niet alleen de gezondheid van de oceanen en toekomstige visvoorraden, maar ook de levensomstandigheden van de gemeenschappen die afhankelijk zijn van de visserij.”
Visserijen die deelnemen aan het MSC-verbeteringsprogramma mogen niet het MSC-ecolabel gebruiken, omdat hun vangst niet gecertificeerd duurzaam is. Zodra ze echter aan de minimale prestatievereisten voor alle indicatoren voldoen en aan specifieke traceerbaarheidsvereisten voldoen, kunnen ze toegang krijgen tot MSC-gecertificeerde toeleveringsketens. Als extra stimulans kunnen retailproducten met deze vis een verklaring op de achterkant van de verpakking zetten over hun deelname aan het programma.
Dit nieuwe programma bouwt voort op een testfase die meerdere jaren liep. De eerste certificering die voortkwam uit de testfase werd in augustus 2024 toegekend aan een deel van de Zuid-Afrikaanse Albacore-visserij.