Shell raadt op zijn website de andere aandeelhouders aan de motie te verwerpen. Volgens het concern is het beleid ten aanzien van duurzaam ondernemen adequaat. Op 16 mei vindt de jaarvergadering van Shell plaats in het Circustheater in Scheveningen.
Vorig jaar zorgde een internationale delegatie van ‘Shell-gedupeerden’ voor de nodige commotie tijdens de aandeelhoudersvergadering. Zij voerden aan dat de bedrijfsvoering van Shell in onder meer de Niger-delta (Nigeria), Durban (Zuid-Afrika) en Sachalin (Rusland) schadelijk is voor mens en milieu.
ECCR claimt de steun te hebben van 130 aandeelhouders die in totaal ruim 1 miljoen aandelen Shell bezitten, van de ruim 3,8 miljard aandelen die uitstaan. Directeur Piet Sprengers van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling verwacht niet dat de motie het zal halen, omdat deze vrij algemeen van aard is. ,,Maar het gaat om het principe, het houdt bedrijven scherp”, aldus Sprengers.
Shell is sinds de fusie vorig jaar van de Nederlandse en Britse tak formeel een Brits bedrijf geworden. De Britse regelgeving maakte het aandeelhouders makkelijker om onderwerpen op de agenda te krijgen.
In Nederland is met de code-Tabaksblat de drempel om een voorstel op de agenda te krijgen inmiddels lager geworden. Sprengers verwacht dan ook dat ook kleinere aandeelhouders in de toekomst meer greep krijgen op de agenda van bedrijven.