Hoewel de benchmark ontworpen is voor bedrijven, halen we volgens deze methodiek een bovengemiddelde score. Management- en adviesonderneming Berenschot, opsteller van de benchmark, heeft berekend dat het ministerie van Economische Zaken op de ranglijst van 175 bedrijven, de 32ste plaats zou innemen. En dat is positiever dan Scheepens suggereert.
Hij ‘waardeert de poging van EZ’, maar ‘door deze exercitie weten de staatssecretaris en de ambtenaren nu hoe ingewikkeld het maken van een dergelijk verslag is’.
Dat klopt, maar dat wisten we van tevoren ook al. Toch zijn we er met enthousiasme aan begonnen. In de wetenschap dat een ministerie een geheel ander type organisatie is dan een bedrijf.
We hebben ons vanaf het begin gerealiseerd dat het maken van een maatschappelijk jaarverslag een leerproces is en dat we ons hiermee kwetsbaar opstellen. Suggesties voor verbetering krijgen we echter graag, via e-mailadres mjv@minez.nl.
Op veel manieren legt het ministerie van Economische Zaken verantwoording af. Primair aan het parlement. Over de samenhang in beleid, de langetermijnambities en de afwegingen die we daarbij maken, verantwoorden we ons dagelijks in de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor ons beleid op het gebied van maatschappelijke verslaggeving. De media volgen ons daarbij op de voet.
In aanvulling op deze verantwoordingen aan het parlement, zoeken wij ook naar manieren om een deel van onze stakeholders direct te bereiken. Aan de beleidsverantwoording aan de Tweede Kamer willen we iets toevoegen. Dit doen we met het Maatschappelijk Jaarverslag, waarin we laten zien hoe we aan onze ambities werken en met wie we dat samen doen.
Van overheden wordt per definitie openheid gevraagd. Dit geldt ook in toenemende mate voor bedrijven – zeker over de inspanningen van bedrijven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen . Ik, en met mij vele relevante spelers in het mvo-veld, vinden dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en transparantie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Het terrein van transparantie en maatschappelijke verslaggeving is nog volop in ontwikkeling. Om inzicht te krijgen in deze ontwikkeling heb ik de transparantiebenchmark in het leven geroepen. Deze benchmark meet niet het mvo-gehalte van een bedrijf, maar de mate waarin een bedrijf verantwoording aflegt over zijn mvo-beleid in het jaarverslag.
De Transparantiebenchmark is niet bedoeld om bedrijven aan de schandpaal te nagelen. Door te benchmarken worden ‘best practices’ geïdentificeerd en kunnen bedrijven hun maatschappelijke verslaggeving systematisch met die van andere vergelijken. Juist deze vergelijking met andere bedrijven is nuttig om vooruitgang te boeken op het gebied van maatschappelijke verslaggeving.
Transparantie wint alleen maar aan belang. Voor bedrijven en voor overheden. Dit eerste Maatschappelijk Jaarverslag is onze bijdrage aan een constructieve dialoog over dit onderwerp. Al doende leert men.
Karien van Gennip is staatssecretaris van Economische Zaken.