Op vrijdag 18 oktober 2024 bracht minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) een bezoek aan NWO-instituut DIFFER in Eindhoven. Het werkbezoek van de minister aan de provincie Noord-Brabant stond in het teken van de energietransitie, waarbij meerdere state-of-the-art onderzoeksprojecten aan bod kwamen.

De Provincie Noord-Brabant nam het initiatief voor het werkbezoek aan DIFFER. Met focus op de thema’s waterstof en nucleair werd ingezoomd op de kansen die er liggen voor de provincie, ook voor de hightech maakindustrie. De minister ging in gesprek met DIFFER experts die grote stappen zetten in het energieonderzoek. Duidelijk werd dat er niet één oplossing is voor de energietransitie, maar dat we toe moeten werken naar een energiemix.

Innovatiecoalitie

Na een hartelijke ontvangst met bijpassend Brabants worstenbroodje trapte gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen van de provincie Noord-Brabant af met een introductie over de Innovatiecoalitie Nucleaire Energie voor de Toekomst. In 2021 startte de provincie met deze coalitie om de kracht van de Brabantse maakindustrie en onderzoeksinstituten in te zetten om de ontwikkeling van gesmoltenzoutreactoren (MSR’s) te versnellen. Thorizon en DEMCON gaven de minister een toelichting over de ontwikkeling en implementatie van dit type reactor, die veilig en schoon kan draaien met kernafval en thorium als brandstof.

In de voorhoede

Hoe onderzoek naar geschikte materialen voor deze technologie in zijn werk gaat, liet wetenschapper Beata Tyburska-Pueschel zien bij onderzoeksfaciliteit DICE. Ze vertelde dat gesmoltenzoutreactoren een aanvulling vormen op overige hernieuwbare energiebronnen, dat ze zorgen voor betrouwbare energie en dat ze weinig afval opleveren.

Tyburska-Pueschel: “De DICE faciliteit van DIFFER zorgt er voor dat we in Nederland baanbrekende stappen kunnen zetten en plaatst ons in de voorhoede als het gaat om het maken van materialen voor gesmoltenzoutreactoren. Deze unieke Europese faciliteit is cruciaal voor de veiligheid en het succes van een nieuwe generatie nucleaire technologieën. Het succes van DICE biedt Nederland een leidende rol op het gebied van nucleaire innovatie.”

Terugdringen COշ-emissies

Hoe waterstof een alternatief kan zijn voor fossiele brandstoffen, liet wetenschapper Mihalis Tsampas de minister zien. Samen met Toyota ontwikkelt Tsampas een unieke reactor om met behulp van zonlicht COշ uit de lucht op te vangen en efficiënt op te slaan. Een innovatie die aanzienlijk kan bijdragen aan het verminderen van COշ-emissies.

Energiemix

Dat de energietransitie een systeem- en materialentransitie is, vertelde Marco de Baar, directeur van DIFFER: “Onze inzet is om de verbinding te zoeken tussen excellent wetenschappelijk onderzoek en het systeemperspectief. Dit doen we bij DIFFER met chemische energie en kernfusie. Met de DICE-faciliteit en het onderzoek naar gesmoltenzoutreactoren breiden we dit palet sinds een jaar uit richting kernsplijting en verbreden we de mix. Voor dit initiatief gaat DIFFER onderzoek doen naar materialen voor MSR, dynamische modelling en real-time optimalisering van de brandstofcyclus van zo’n MSR. Wij staan als DIFFER echt op de kaart als het gaat om onderzoek naar onze toekomstige energievoorziening. Want dat we hoe dan ook moeten streven naar een energiemix, dat staat voor mij buiten kijf.”

Foto: ministerie van Klimaat en Groene Groei