Duurzaamheid staat volop in de belangstelling. Nationaal en internationaal richten politiek en beleid zich meer en meer op milieuvriendelijke maatregelen. Belangrijke vragen kwamen in dit kader op het symposium aan de orde zoals: Vanuit welke visie nemen we deze maatregelen? Vanuit welke wereldbeelden handelen wij? Met andere woorden: begint werkelijke duurzaamheid niet in ons hoofd, in de manier waarop we denken?
Minister Cramer wil vrijblijvendheid in duurzaamheidsdiscussie opheffen. “Duurzaamheid leeft, het moment is nu. Mijn missie is stappen te zetten die uiteindelijk moeten leiden tot een reuzensprong naar duurzaamheid. Die sprong bereiken we door vele praktische en idealistische stappen te maken, samen met burgers en bedrijven”, aldus minister Cramer.
De overige sprekers betoogden ieder vanuit een eigen invalshoek dat duurzaamheid een cultuurverandering vereist en beklemtoonden dat die slechts plaatsvindt als ieder zich persoonlijk betrokken weet bij die verandering.
Prinses Irene: “Er zal niets veranderen als we onszelf niet betrekken in de keuzes die we maken; als we niet een volgende stap zetten op het pad dat leidt van ik naar wij”.
Laszlo presenteerde een wetenschappelijke basis waarmee hij laat zien dat de waarden, de overtuigingen en de ethiek van elk individu vandaag de dag van cruciaal belang zijn geworden voor ons overleven.
Tarnas: “Onze beste wetenschap, onze beste filosofie en onze beste religie wijzen allemaal naar dezelfde waarheid: Leven is relatie. Alles is met elkaar verbonden. De mate waarin de mensheid zich gedraagt in relatie tot de rest van de natuur – op een intelligente coöperatieve manier in plaats van een houding van eenzijdige overheersing – zal onze toekomst bepalen”.
Van Egmond wijt het duurzaamheidsprobleem aan de steeds weer terugkerende eenzijdigheid in de menselijke en daarmee maatschappelijke ontwikkeling. Daardoor ontaarden mens en maatschappij steeds weer in hun onduurzame karikaturen. De oplossing ligt in het herstel van een samenhangend mens- en wereldbeeld.
Prinses Irene nodigde namens het NatuurCollege uit tot deelname aan een denktank, gericht op de relatie tussen duurzaamheid, samenleving en de persoonlijke levenshouding.
Dit symposium werd mede mogelijk gemaakt door IUCN Nederland, het WNF, het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) en MVO Nederland.