Gebruikmakend van het IMAGE-model kan worden geconcludeerd dat een mondiale afname van vleesconsumptie, of zelfs een volledige overgang naar een vegetarisch dieet een behoorlijke bijdrage kan leveren aan vermindering van broeikasgasemissies. Dit komt vooral door het sterke effect op landgebruik en de koolstofcyclus, voornamelijk via een sterke daling van het mondiale graslandareaal, en door de vermeden emissies van methaan en lachgas. De veranderingen in landgebruik hebben eveneens een positief effect voor de mondiale biodiversiteit.
Bij een ambitieuze klimaatdoelstelling zouden de kosten van klimaatbeleid bij een kleinere vleesconsumptie over de periode 2000-2050 minstens 50% lager uitvallen dan bij voortzetting van het huidige consumptiepatroon. Hierbij moet echter worden aangetekend dat in deze studie is verondersteld dat de transitie naar lagere vleesconsumpties geen kosten met zich meebrengt.
Dieetverandering heeft dus niet alleen een aanzienlijke invloed op broeikasgasemissies en mondiaal landgebruik, maar kan ook een belangrijke bijdrage aan toekomstig klimaatbeleid leveren.
Een mondiale afname van vleesconsumptie kan een behoorlijke bijdrage leveren aan vermindering van broeikasgasemissies. Daardoor kunnen de kosten van klimaatbeleid fors lager uitvallen. Dit blijkt uit een studie van het PBL, waarin de klimaatgevolgen van verschillende scenario’s met verminderde vleesconsumptie, waaronder een mondiaal vleesarm dieet dat in vergelijking met de huidige Nederlandse vleesconsumptie een reductie van twee derde zou betekenen.