Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem kan de komende vijf jaar rekenen op flinke investeringen. IPKW-eigenaar Schipper Bosch brengt samen met een consortium van ABN AMRO Bank, Rabobank, Triodos Bank en a.s.r. verzekeringen tientallen miljoenen bij elkaar. Het geld is bestemd voor het verder verduurzamen van het innovatieve bedrijvenpark en het creëren van ruimte voor nieuwe bedrijven om zich daar te vestigen.
Consortium
Voor moederbedrijf Schipper Bosch, de ontwikkelende belegger die eigenaar en beheerder is van het Arnhemse industriepark, is het de eerste keer dat gewerkt wordt met een financiering door een consortium. ABN AMRO Bank, Rabobank, Triodos Bank en a.s.r. verzekeringen richten zich alle vier op duurzame en toekomstbestendige oplossingen; op initiatieven die een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. “We zijn blij dat onze duurzame visie door deze partijen wordt onderschreven”, aldus IPKW-directeur Kevin Rijke. “We vormen op dit moment al een sterk groeiend cluster van bijvoorbeeld waterstof- en batterijbedrijven. Deze investeringen brengen onze ambitie om in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland te zijn weer een stap dichterbij.”
“Voor Arnhem is dit geweldig nieuws”, vult wethouder Jan van Dellen aan. “Als gemeente hebben we de ambitie uitgesproken om koploper te zijn op het gebied van duurzaamheid. Daar hebben we het bedrijfsleven keihard bij nodig. Industriepark Kleefse Waard bewijst al langer dat het een plek is waar volop ruimte is voor innovaties. Deze financiële injectie draagt bij aan onze gedeelde ambitie voor een nog duurzamer Arnhem en een nog aantrekkelijker vestigingsklimaat.”
Ruimte voor nieuwe bedrijven
Het bedrag wordt onder andere geïnvesteerd in een groene rand om het park heen, een duidelijker onderscheid tussen het industriële gedeelte en het campusdeel, 200 extra laadpalen voor elektrische auto’s en de transformatie en renovatie van diverse gebouwen, waaronder het nieuwe hoofdkantoor van Allego, dat slimme laadoplossingen biedt. Rijke: “Met deze investeringen kunnen we de werkomgeving van zo’n 1.900 mensen nog verder verbeteren én ontstaat er ruimte voor nieuwe bedrijven om zich hier te vestigen.”
IPKW werd in 2003 door Schipper Bosch gekocht en huisvest zo’n 80 bedrijven die veelal werken aan duurzame energie-gerelateerde producten en diensten. Duurzaamheid zit van oudsher in de vezels. Als voormalig terrein van de AKU (Algemene Kunstzijde Unie) en later AkzoNobel, wordt duurzaamheid op verschillende manieren uitgedragen. Enerzijds de thematiek van de partijen die hier gevestigd zijn en anderzijds hoe de plek zelf wordt ingericht. Op het park worden bedrijfsleven, overheid en onderwijs samengebracht, met elkaar verbonden en gefaciliteerd, zodat een bruisende community ontstaat.