GroenLeven behaalde deze week een mijlpaal: haar eerste batterijen werden bij het drijvende zonnepark in Sellingen geplaatst. Daarmee zet de ontwikkelaar van grootschalige duurzame energieprojecten de eerste concrete stap in de wereld van batterijopslag. De acht batterijen hebben samen een vermogen van 15 megawatt en een capaciteit van 30 megawattuur. Deze gebeurtenis markeert een belangrijke stap in de energietransitie van Nederland en draagt bij aan het oplossen van de uitdagingen die gepaard gaan met het volle elektriciteitsnet. De batterijen bieden de mogelijkheid om de opgewekte zonne-energie van het zonnepark op te slaan en beschikbaar te maken wanneer de zon niet schijnt. Daarnaast stabiliseren de batterijen het net door op korte termijn stroom af te nemen of bij te springen wanneer nodig, bijvoorbeeld bij een onverwachte piek of daling in vraag en aanbod op het elektriciteitsnetwerk. Met de toevoeging van de batterijen aan het grootste drijvende zonnepark van Europa wordt een continue, betrouwbare stroomvoorziening geboden. GroenLeven speelt daarmee in op het dynamische karakter van zonne-energie.
Verbreding GroenLeven
Met dit batterijproject zet GroenLeven een nieuwe stap in haar verbreding naar opslag. Peter Paul Weeda, CEO GroenLeven: “De integratie van de batterijen bij het zonnepark Sellingen vertegenwoordigt niet alleen een vooruitgang voor GroenLeven, maar is ook van groot belang voor de energietransitie. We voelen het als onze opdracht om de energietransitie verder te helpen en dat betekent ook bijdragen om het net te balanceren. We richten ons daarom niet alleen op zonne-energie, maar zetten de verbreding in met opslag: zowel met batterijen als met groene waterstof. Daarmee helpen wij netbeheerders te zorgen voor een stabiel en betrouwbaar elektriciteitsnet in tijden van een steeds groter aanbod van weersafhankelijke elektriciteitsopwekking.”
Het batterijproject bij Sellingen is één van de vele batterijprojecten die GroenLeven gaat uitvoeren. Deze projecten lopen gezamenlijk op naar een vermogen van meer dan 2.000 megawatt. Weeda: “Ons toegewijde team houdt zich dagelijks bezig met de nieuwste technologieën op het gebied van batterijopslag. Zij ontwikkelen innovatieve oplossingen zoals deze voor de energietransitie, netcongestie en netstabiliteit en daar ben ik ontzettend trots op.”
Onzekere markt
Ondanks de grote pijplijn, is de markt voor batterijen in Nederland nog onzeker. Opslagtechnologieën zoals batterijen en elektrolysers worden momenteel gezien als verbruikers van energie, waardoor er extreem hoge transportkosten betaald moeten worden. Weeda: “Het aanpassen van de transporttarieven is cruciaal voor de businesscase voor batterijopslag, omdat de transportkosten vaak meer dan 80% van de operationele kosten beslaan. Zolang er geen uitzondering wordt gemaakt, zoals onder andere in buurlanden Duitsland en België al gebeurt, is de financiering voor energieopslag een uitdaging.” TenneT werkt momenteel samen met Netbeheer Nederland aan een voorstel om de transporttarieven te verlagen door een korting toe te kennen die kan oplopen tot 65 procent. Weeda: “Dit is een goede eerste stap, echter zijn de netwerktarieven de afgelopen twee jaar zodanig gestegen dat er onzekerheid is over de toekomstige stijging van netwerktarieven. Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt, de energietransitie kan niet op zich laten wachten.”