Een gezonder en duurzamer voedselaanbod gerealiseerd bij 500 keukens Greendish, het adviesbureau voor voedselduurzaamheid, heeft meer dan 500 keukens vergroend in opdracht van diverse organisaties en bedrijven. Greendish werkt met overheden, zorginstellingen, cateraars en horeca om de voedseltransitie te versnellen. Door deze organisaties te ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzamere menu’s, het verantwoord inkopen van ingrediënten en het verminderen van voedselverspilling, dragen ze bij aan een gezonde planeet én gezonde mensen.
Het vergroenen van 500 keukens is mogelijk gemaakt door intensieve samenwerking met voedselaanbieders in diverse sectoren. Luuk Scholte, Directeur Greendish: ‘De mijlpaal van 500 vergroende keukens laat zien wat mogelijk is als we samenwerken met voedselaanbieders die zich willen inzetten voor een lekker, gezond en duurzaam voedselaanbod. We zien voor veel van onze klanten een win-win-win situatie: een kostenbesparing voor de organisatie, een hoge gasttevredenheid én minder impact op de planeet. Deze successen vormen een inspiratiebron voor iedereen die stappen wil zetten in de voedseltransitie.’
Duurzame resultaten met grote impact
In de afgelopen jaren hebben 500 keukens hun voedselaanbod aangepast en verduurzaamd. Dit betekent minder verspilling, minder dierlijke en meer plantaardige gerechten op de menukaart, en meer aandacht voor gezondheid en het milieu. Met deze aanpak is een aanzienlijke hoeveelheid voedsel gered van verspilling, CO2-uitstoot gereduceerd, en kosten bespaard. Van deze 500 keukens zijn er maar liefst 121 locaties vergroend in samenwerking met de Provincie Gelderland binnen het project ‘Gelderland van Morgen’. Deze locaties, verspreid over de horeca, zorg, catering en retail, hebben hun voedselaanbod in de afgelopen 2,5 jaar aangepast en verduurzaamd. Het resultaat is indrukwekkend; er is ruim 114.681 kilo voedsel gered van de vuilnisbak, meer dan 1,7 miljoen CO2-uitstoot bespaard met een totale besparing van €802.764 euro voor de deelnemers.
Op weg naar een gezond en duurzaam voedselaanbod
Momenteel wordt 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt door voedsel. Door het maken van betere voedselkeuzes kunnen we de CO2-uitstoot met de helft verminderen. Greendish gelooft dat we met kleine veranderingen op ons bord al een groot verschil kunnen maken. Met het vergroenen van 500 keukens is bewezen dat er winst te behalen is voor de organisatie, de gasten én de planeet. Daarom blijft Greendish met voedselaanbieders samenwerken om het voedselaanbod in de foodservice duurzaam en gezond te maken in kleine en haalbare stappen.