Microsoft is een achterblijver op het gebied van verantwoorde tinwinning. In tegenstelling tot merken als Philips, Apple en Samsung heeft Microsoft nog geen concrete stappen ondernomen om zich voor duurzame tinwinning in te zetten. Daarom heeft het bedrijf afgelopen week undercover bezoek gehad van Milieudefensie.

 

Undercover actie

Televisie- en internetpersoonlijkheid Bo Jeuken (Rambam/Vkmag/WatKijkjij.tv) bezocht Microsoft als ‘studente Personeel & Organisatie’ om een reportage[1] te maken over de arbeidsomstandigheden op het Nederlandse hoofdkantoor in Hoofddorp. Bo vraagt met het filmpje – dat vanaf vandaag te zien is – in werkelijkheid aandacht voor de negatieve gevolgen van tinmijnbouw op het Indonesische eiland Bangka.

Niet alleen worden het eiland en de kust er omheen compleet verwoest door de tinmijnbouw, ook met de arbeidsomstandigheden in de duizenden tinmijnen is het slecht gesteld. Jeuken bezocht Bangka afgelopen maand om er een reportage-serie[3] te maken. Ze interviewde mijnbouwers, werkte mee in een mijn en bracht de milieuschade in beeld.

Aan het eind van haar actie in Hoofddorp vroeg Bo de maker van Xbox en Surface zich alsnog aan te sluiten bij het Initiatief Duurzame Handel[3]

(IDH) waarin grote elektronicabedrijven zich hebben verzameld om zich in te zetten voor verantwoorde tinmijnbouw. Ook wil Milieudefensie dat Microsoft geen tin meer verwerkt van tinleveranciers die een puinhoop van Bangka maken. Tin is een cruciaal onderdeel van alle elektronica, vooral als soldeer. Ruim een derde van al het tin in de wereld komt van Bangka. Het eiland, qua oppervlakte ongeveer een kwart van Nederland, wordt compleet afgegraven voor de tinwinning. Ook de zee rondom heeft ernstig te lijden omdat grote baggerscheppen vlak voor de kust de zeebodem afgraven en daarbij koraal en zeeleven vernietigen. Ook vallen er jaarlijks tientallen doden bij de winning van tin.

Initiatief Duurzame Handel breed gedragen Naast de eerder genoemde bedrijven sloten de afgelopen tijd ook LG en Acer zich aan bij de speciale tinwerkgroep van het IDH, die nu ruim een jaar actief is. Het IDH is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en Milieudefensie om zich in te zetten voor verantwoorde tinproductie in Indonesië. Deze week tekenen de bedrijven het contract voor de uitwerkingsfase van het project om de tinwinning te verduurzamen. Doel is o.a natuurherstel van oude tinwinningsgebieden in overleg met de lokale bevolking. Zo kunnen landbouw en toerisme de bevolking na het winnen van het tin weer een inkomstenbron bieden. Veel boeren en vissers zijn hun oorspronkelijke bron van inkomsten kwijtgeraakt als gevolg van de tinmijnbouw.

In 2013 is een onderzoek[4] gedaan naar de problemen en de afgelopen maanden is door het Initiatief Duurzame Handel en de elektronica merken gewerkt aan een plan dat moet leiden tot verbetering op Bangka. Duurzame tinwinning is goed mogelijk in Indonesië. De zandgaten waaruit het tin wordt gewonnen kunnen na afloop worden gedempt en vegetatie en landbouw kunnen worden hersteld. Maar dit gaat niet vanzelf. Evert Hassink: “Als de grote merken niet gezamenlijk eisen stellen verandert er niets op Bangka. Na ruim een jaar praten wordt het tijd voor actie. Wij eisen dat Microsoft ook meedoet met het IDH en dat het bedrijf geen tin meer verwerkt van tinleveranciers die een puinhoop van Bangka maken en die het blijkbaar niet boeit dat er bijna wekelijks doden en gewonden vallen bij de tinwinning.”

Er zijn grote verschillen tussen de duurzaamheid van de verschillende electronicamerken. Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Rank-a-Brand[5] blijkt dat Microsoft, net als bijvoorbeeld ASUS, HTC en Nintendo erg slecht scoort op duurzaamheid in het algemeen.

Achtergrond informatie:

(1) Video: De undercoveractie van Bo Jeuken bij Microsoft:

http://snipr.com/UndercoverBijMs

(2) Video: De teaser en de 3 reportages over Bangka:

http://watschuilterachterjescherm.nl

(3) Initiatief Duurzame Handel:

http://www.idhsustainabletrade.com/home/new-idh-tin-working-group-to-explore-how-to-improve-the-sustainability-issues-of-indonesian-tin-production

(4) IDH studie:

http://www.idhsustainabletrade.com/home/a-recent-study-conducted-in-consultation-with-indonesian-stakeholders-identified-potential-for-sustainable-growth-in-the-tin-sector-in-bangka-belitung

(5)

http://www.rankabrand.org/static/electronics-green-fair-ranking-report-2014.pdf