Vorige week gebeurde er iets bijzonders buiten het zicht van de camera’s: Kamerlid Joost Sneller (D66) diende een motie in die het kabinet oproept True Pricing als norm te introduceren, met één uniforme standaard. De motie lijkt misschien technisch, maar de kern raakt aan het fundament van onze economie én ons vermogen om in de toekomst geld te verdienen: transparantie over wat onze producten écht kosten.

True Pricing maakt duidelijk welke verborgen kosten er in producten verscholen zitten: de schade aan het klimaat, schoon water, gezonde lucht, biodiversiteit en volksgezondheid die nu ongemerkt worden doorgeschoven naar samenleving en toekomstige generaties. Deze verborgen kosten lopen in de miljarden per jaar en komen uiteindelijk terug bij consument en bedrijf via hogere belastingen, zorgpremies, regeldruk en compensatiefondsen. Denk aan de gascrisis, stikstofcrisis of droogteschade – allemaal kosten die we eerst niet zagen, maar later wel keihard voelden. Het is de miljardenrekening die we eerst doorschuiven, maar acheraf keihard alsnog op ons bord terecht komt. Sloop nu, betaal later – met torenhoge incassokosten.

Investeren in transparantie is investeren in verdienvermogen

Recent ontving de Tweede Kamer een nieuw rapport (“True Pricing van Consumptiegoederen”, CE Delft), gestuurd door Minister Hermans voor Groene Groei en Klimaat. De conclusie is helder: ons huidige economische systeem beloont niet-duurzame keuzes en remt duurzame investeringen af. Grote bedrijven zoals Albert Heijn, Tony’s Chocolonely en Bol.com werken al succesvol met True Pricing. Zij zien dat transparantie werkt, kosten verlaagt én duurzame keuzes stimuleert.

Minister Beljaarts van Economische Zaken erkent gelukkig de waarde van True Pricing, maar heeft ook aarzelingen geuit. Zijn zorgen zijn begrijpelijk, maar onterecht:

  1. Echte prijzen verlagen juist lasten voor consumenten: transparantie maakt gerichte (overheids) maatregelen mogelijk waardoor duurzame keuzes goedkoper worden en we voorkomen dat kosten automatisch bij burgers terechtkomen.
  2. Verborgen risico’s verhogen prijzen: juist gebrek aan transparantie maakt onze economie kwetsbaar. Met True Pricing voorkomen we onverwachte hoge kosten op de lange termijn.
  3. Verder kijken dan alleen CO2: True Pricing brengt niet alleen klimaatimpact in beeld, maar ook watergebruik, biodiversiteit en volksgezondheid. Dat maakt het mogelijk problemen écht bij de kern aan te pakken.
  4. Uniformiteit bespaart kosten: momenteel ontwikkelen bedrijven zelf verschillende meetmethoden, wat onzekerheid en onnodige kosten veroorzaakt. Eén heldere standaard bespaart juist geld en maakt investeren gemakkelijker.

Europese urgentie: creëer vraag naar duurzame producten

Deze motie sluit bovendien uitstekend aan bij een recent Europees initiatief waarin een brede coalitie van 98 organisaties en bedrijven oproept tot actie. Zij vragen de Europese Commissie om markten te creëren voor schonere industriële producten. Europese bedrijven willen best duurzaam investeren, maar worden nu financieel gestraft doordat duurzame producten duurder zijn. Door echte prijzen te gebruiken ontstaat er een eerlijk speelveld, waarbij duurzame koplopers eindelijk een concurrentievoordeel krijgen.

Een uniforme True Pricing Standaard biedt de transparantie die nodig is om dit te realiseren.

Tijd voor kleur bekennen

Deze motie verdient daarom brede steun in de Kamer. True Pricing is meer dan een theoretisch ideaal; het is een cruciaal middel voor een veerkrachtige economie en een sterk verdienvermogen. Kamerleden, de keuze is duidelijk: stem vóór True Pricing en investeer daarmee in de toekomst van Nederland.

Het is tijd om kleur te bekennen – en die kleur is betaalbaar, gezond, schoon, met True Pricing.

Michel Scholte, Director & co-founder True Price, Impact Institute, founding board member Impact Economy Foundation.

Michel is ook co-founder CSRD DAY dat op 27 november georganiseerd wordt.