De Duitse chemicus Michael Braungart is ambassadeur van de Cradle to Cradle filosofie. Hij en zijn partner William McDonough weten iedere dag weer nieuwe personen en bedrijven te inspireren om duurzaam te ondernemen. Ook minister Cramer maakt zich sterk voor deze visie: de regio’s Venlo en Almere zijn al hard op weg om de eerste C2C-gebieden in het land te worden. Maar hoe zit het met het Nederlandse bedrijfsleven? Welke bedrijven werken nu echt volgens deze filosofie? En wat zijn de uitdagingen en problemen? Steelcase en afvaldienstverlener Van Gansewinkel organiseerden een workshop om deze vragen onder de aandacht te brengen en antwoorden te vinden.
‘Je moet systemen maken die niet alleen goed voor de omgeving zijn, maar daarnaast ook goed zijn voor de business. Anders werkt het niet’, aldus Braungart tijdens zijn presentatie. ‘Het beste is om totaal geen schade aan te richten, maar dat is op dit moment onmogelijk. We moeten ons laten inspireren door de natuur. Bijvoorbeeld een kersenboom, het afval van deze boom vormt weer voedsel voor andere organismen. Mieren zijn net als wij met velen, maar zij produceren niet zoveel afval als wij doen. De Steelcase onderneming Designtex had dit in 1991 al door, toen het bedrijf begon met het vervaardigen van composteerbare stoffen.’
Braungart zit inmiddels aan tafel bij de CEO’s van de meeste grote Nederlandse bedrijven en opent per 1 juli een kantoor in Venlo. De Nederlandse overheid heeft besloten na 2012 enkel nog C2C-producten aan te schaffen. ‘Door bedrijven die het goed doen een keurmerk te geven en door eindgebruikers aan te sporen bij de ‘goede’ bedrijven te kopen kunnen we met z’n allen helpen het bedrijfsleven te veranderen’, aldus Braungart.
Samenwerking Van Gansewinkel en Steelcase
‘Het is een grote uitdaging om de juiste lokale partijen te vinden om de recycling werkelijk vorm te geven’, aldus Rick Bomer, directeur van Steelcase Benelux. Om hergebruik van de producten te bevorderen heeft Steelcase gisteren een overeenkomst gesloten met Van Gansewinkel. De twee bedrijven bundelen hun krachten en maken zich samen sterk voor duurzaam ondernemen. Van Gansewinkel maakt deel uit van de Van Gansewinkel Groep en is naast afvaldienstverlener ook grondstoffen- en energieleverancier. Op het gebied van C2C brengt Van Gansewinkel voornamelijk logistieke en materiaalkennis in. ‘Met Van Gansewinkel kijken we momenteel naar mogelijkheden om producten in te nemen, om opnieuw te gebruiken of te recyclen’, aldus Bomer.