De Limburgse scale-up Vertoro is erin geslaagd om bio-olie te maken van biomassa, zoals zaagsel. Deze olie is er nu al als duurzame brandstof voor de scheepvaart. Het bedrijf ontving de afgelopen jaren meer dan 10 miljoen aan Europese subsidie voor ontwikkeling van de baanbrekende technologie, terwijl miljarden euro’s gaan naar fossiele subsidies. Dr. Michael Boot – co-Ceo van Vertoro en tevens Fellow Biomass Valorization aan de TU Eindhoven – ligt er niet wakker van. ‘Fossiele subsidies belemmeren groene innovaties niet.’
Extinction Rebellion demonstreert al maanden keihard tegen fossiele subsidies, en weten daar de publieke opinie succesvol mee te beïnvloeden: velen zijn verontwaardigd over de enorme fossiele subsidies die bedrijven nog steeds krijgen. Ook in 2024 worden de acties tegen de fossiele industrie weer hervat. Regelmatig krijg ik de vraag of ik niet verschrikkelijk boos ben dat de scheepvaart en luchtvaart fossiele subsidies krijgen, terwijl er allang groene alternatieven zijn, zoals onze bio-olie waardoor bedrijven niet overstappen op groene brandstof.
Europese wetgeving
Waarom ik me niet boos maak om de fossiele subsidies? Ten eerste moet je geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Het afbouwen van fossiele subsidies, voordat er voldoende groene brandstoffen zijn, is niet realistisch. Er zijn inderdaad al groene oplossingen zoals onze bio olie die we uit lignine maken. Maar het duurt nog even voordat we grote volumes kunnen produceren. De productie van groene brandstoffen neemt toe, zodat je de oude geleidelijk afbouwt. En dat is precies wat er gebeurt. In 2050 moeten de scheepvaart en de luchtvaart volgens Europese wetgeving duurzame energie gebruiken. Afschaffing van accijnzen is dan niet meer relevant, want deze brandstoffen zijn dan simpelweg verboden in deze sectoren.
Ontvangers fossiele subsidies
Volgens onderzoek van Milieudefensie, SOMO en Oil Change International ontvangt de fossiele sector jaarlijks 37,5 miljard subsidie. De scheepvaart en luchtvaart staan respectievelijk op de tweede en vierde plaats op de lijst van ontvangers van fossiele subsidies. Zij ontvangen bedragen van respectievelijk €6,7 en €2,4 miljard per jaar en strijken dus bijna een kwart op van de Nederlandse subsidies. Extinction Rebellion protesteert dus ten dele tegen een probleem waarvoor de EU al een oplossing heeft. Ik denk dat ook voor de resterende vijfenzeventig procent oplossingen worden gevonden. Daarover ben ik – met de kennis en ervaring die ik heb in de sector- optimistisch. We hebben de wind al in de zeilen.
Gezamenlijke denkkracht
Ten tweede ben ik niet boos over de fossiele subsidies, omdat ik denk dat je door boosheid het risico loopt om in ‘slachtoffer denken’ te vervallen. Vanuit die mindset worden geen innovaties geboren. Het is productiever om energie te steken in het zoeken naar innovatieve ideeën waarbij je in het begin amper wat bij voor kunt stellen. Bij Vertoro zijn we begonnen met het maken van olie uit houtsnippers, restproducten van de houtindustrie. We halen bijna een liter brandstof uit een kilo houtsnippers. Daarna ontdekten we dat we er ook vanillemoleculen uit konden halen waardoor de chemische industrie hiervoor geen moleculen uit aardolie meer nodig heeft. Natuurlijk besef ik dat niet iedereen de kennis in huis heeft om onderzoek te doen, maar stel je eens voor wat er mogelijk wordt als mensen hun gezamenlijke denkkracht stoppen in het bedenken van oplossingen in plaats van protesteren?