Textielinzamelaar Sympany roept op te stoppen met het weggooien van textiel in het restafval omdat de verspilling enorm is. Haar nieuwe Levenscyclusanalyse toont aan dat met het inleveren van 1 kilogram textiel (drie stuks kleding) je maar liefst 676 liter water en 10,7 kilogram CO2 uitstoot bespaart.
Nederland is een van de koplopers in Europa op het gebied van textielinzameling. Bijna de helft van al het gebruikt textiel wordt ingezameld. Toch gooien Nederlanders jaarlijks nog ongeveer 169 miljoen kilo textiel bij het restafval. Dit verdwijnt de verbrandingsoven in en de grondstoffen zijn dan vernietigd.
Charles Graft, directeur van stichting Sympany: “Heb je weleens 676 liter water in de supermarkt gekocht? Zoveel bespaar je met het inleveren van een paar kledingstukken. De meeste mensen weten dat de textielindustrie een vervuilende en verspillende industrie is. Daar werken alle partijen hard aan. Maar mensen kunnen zelf een makkelijke bijdrage leveren: gooi geen textiel meer in het restafval. “
Marianne Löwik, programma en data manager bij Sympany: “In zo’n levenscyclus analyse kijken we naar onze hele keten en analyseren we elk onderdeel. In 2022 begonnen we met de CO2-emissies, nu keken we ook naar de waterbesparing. Vooral het afgedankte textiel dat opnieuw gedragen kan worden, levert de grootste bijdrage aan deze besparingen.
Van de miljoenen kilo’s textiel die Sympany inzamelt en sorteert, is 74% herdraagbaar. Wanneer het wordt hergebruikt, hoeft er geen nieuwe kleding gemaakt te worden. Het overige textiel volgt de recyclingroute en zo worden de grondstoffen behouden.”
Gouda
Om het concreet te maken, deelt Sympany een rekenvoorbeeld. Jaarlijks zamelt de gemeente Gouda ongeveer 180.000 kilo textiel in via haar containers. Dit levert een besparing op van maar liefst 123 miljoen water. In een grote tankwagen gaat 50.000 liter. Deze besparing staat dus gelijk aan 2.460 volle tankwagens. Dat is een file van Amersfoort naar Gouda.
Dezelfde grote besparing is er met CO2. Gouda bespaart 1,9 miljoen kilo CO2 met haar textielinzameling. Dat is te vergelijken met meer dan 11 miljoen gereden auto-kilometers, gelijk aan 280 keer de Aarde rond.
Sympany benadrukt dat er meer in de textielcontainer mag dan mensen denken. Ook kapot textiel en schoenen. Zelfs knuffels mogen erin.
Charles Graft: “We delen deze cijfers omdat we de kennis van mensen over textielinzameling willen vergroten. Drie kledingstukken is ongeveer 1 kilogram textiel. Gooi je die in het restafval, dan gooi je eigenlijk 676 liter water en 10,7 kilogram CO2 weg. Dat is enorm, toch? Gooi het daarom asjeblieft in de container en dan doet Sympany daar het goede mee.”