Onderzoek van Ayvens, de grootste leasemaatschappij van Nederland, toont aan dat veel werkgevers de laadkosten van hun medewerkers vergoeden. Zo neemt 63 procent van de bedrijven deze kosten voor eigen rekening. Bij werkgevers met leaseauto’s is dat percentage nog hoger, namelijk 75 procent. Het onderzoek, uitgevoerd onder bijna 400 bedrijven, laat daarnaast zien dat 44 procent van de werkgevers actief de keuze voor een elektrische auto stimuleert.
De afgelopen jaren is vooral het Nederlandse bedrijfsleven verantwoordelijk geweest voor de toename van EV’s op de Nederlandse wegen. Bijna een op de drie zakelijke leasepersonenauto’s in Nederland is inmiddels elektrisch¹ en het verduurzamen van mobiliteit staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Tegelijkertijd zien we, door het wegvallen van subsidies en ook de kortingsregeling op laden, dat de kosten van het gebruik van een EV stijgen. Vanaf 1 januari 2025 is het laden bij een openbare laadpaal gemiddeld 13 procent duurder geworden².
Werkgevers geven gul met laden
Over het algemeen is Ayvens tevreden over hoe werkgevers in Nederland de elektrische leaserijders faciliteren. Sander Pleij, algemeen directeur van Ayvens Nederland: “We zien dat veel werkgevers de laadkosten vergoeden en hen ook de mogelijkheid bieden om op kantoor te laden. Een derde maakt zelfs een laadpunt aan huis mogelijk.”
- Laden op kantoor wordt door 65 procent van de bedrijven gefaciliteerd, oplopend tot 72 procent bij grote bedrijven met meer dan 100 medewerkers.
- Publiek laden wordt mogelijk gemaakt door 39 procent van de bedrijven.
- Thuis een laadpunt laten installeren wordt door 30 procent van de bedrijven mogelijk gemaakt.
- Snelladen wordt door bijna de helft van de bedrijven (48 procent) vergoed.
Sturen op laadgedrag
Vanwege de grote verschillen in laadkosten tussen publiek laden, laden op kantoor en thuisladen, zou je verwachten dat werkgevers actief sturen op laadgedrag. Uit het onderzoek blijkt dat 43 procent van de werkgevers hun personeel stimuleert om op kantoor te laden. Bij 26 procent van de werkgevers daarentegen ontbreekt iedere vorm van beleid of stimulans rondom laadinfrastructuur.
Actief sturen op laadgedrag nog in de kinderschoenen
“Het faciliteren van laadinfrastructuur en het vergoeden van laadkosten zijn belangrijke stappen in de transitie naar elektrische mobiliteit,” zegt Sander Pleij. “Tegelijkertijd laten veel bedrijven kansen liggen om op laadkosten te besparen. Het maakt financieel een enorm verschil of iemand laadt bij een snellader of thuis. Hoewel elektrisch rijden inmiddels breed geaccepteerd is in Nederland, staat actief sturen op laadkosten nog in de kinderschoenen. Transparantie is hierin de eerste stap. Waar bij tankstations altijd duidelijk is wat je per liter betaalt, ontbreekt die helderheid bij laadpalen. Hier ligt nog een belangrijke taak voor aanbieders van laadpunten: door vooraf inzicht te geven in de laadkosten wordt het voor werkgevers en leaserijders eenvoudiger om slimme keuzes te maken.”
¹ Bron = VNA (Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen)
² Bron = Tap Electric.