VolkerWessels gaat zijn bouwprojecten Circulaire Viaduct, de Biomakerij en het duurzame woonconcept PlusWonen voorzien van een Madaster materialenpaspoort. “Hiermee willen we versnelling brengen in het circulair bouwen in Nederland”, licht Lars van der Meulen, manager corporate social responsibility van VolkerWessels, toe.

Een materialenpaspoort van een bouwwerk maakt inzichtelijk welke materialen bij de bouw zijn gebruikt en hoe ze zijn verwerkt. Dat maakt het hergebruiken en terugwinnen van materialen bij de sloop of demontage veel eenvoudiger en geeft bouwwerken meer waarde. De methodiek van de onafhankelijke Madaster Foundation om zo’n paspoort op te stellen wordt tot nationale standaard ontwikkeld.

Doorontwikkeling
VolkerWessels was de eerste partner van Madaster en is sinds de lancering ervan actief betrokken bij de doorontwikkeling ervan. Eerder kregen al de bijna duizend woningen die volgens het MorgenWonen-concept gebouwd zijn een materialenpaspoort en werd het project Tunnelveiligheid Schiphol van VolkerWessels onderneming Vialis als eerste infraproject ooit met een materialenpaspoort uitgerust.

Levenskwaliteit
Van der Meulen: “Wij geloven in dit concept. Ook steeds meer collega-bouwers gaan ermee aan de slag. We hopen dat een materialenpaspoort als een vereiste in elk bestek wordt opgenomen. We gaan daar echter niet op wachten. Door zelf te komen met initiatieven die werken, kunnen we opdrachtgevers én Nederland helpen verder te verduurzamen. Dat sluit ook naadloos aan bij onze visie als VolkerWessels waarin circulariteit en levenskwaliteit centraal staan.”

De Biomakerij
VolkerWessels onderneming M.J. Oomen Groep realiseert op het terrein van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven de eerste Biomakerij van Nederland. In plaats van afvoer via het riool, wordt het afvalwater van de trappistenabdij voortaan via een kas met micro-organismen en siergewassen biologisch gezuiverd, zodat het weer hergebruikt kan worden, bijvoorbeeld spoel- en proceswater voor de brouwerij of irrigatiewater voor de plantenkwekerij. De bouw is op 26 januari gestart.

Circulair Viaduct
Het Circulair Viaduct is een innovatie van VolkerWessels onderneming Van Hattum en Blankevoort. Daarbij wordt samengewerkt met een consortium dat bestaat uit Rijkswaterstaat, Spanbeton/VBI, SGS Intron, SBRCURnet en VolkerInfra VolkerWessels. Uitgangspunt is dat het viaduct in onderdelen of tot op grondstofniveau ongeschonden terugwinbaar is. Het wordt nog dit jaar in Nederland gerealiseerd.

PlusWonen
PlusWonen is totaalconcept voor woningbouw, met duurzaamheid als uitgangspunt en het garanderen van het levenskwaliteit binnen de context van beperkte fysieke ruimte, oprukkende verstedelijking en veranderende bevolkingssamenstelling als doel.