De Groene Zaak is in februari 2010 van start gegaan en inmiddels uitgegroeid tot het grootste platform van duurzame koplopende organisaties in Nederland. Onlangs nog traden DHV, Strukton Groep en Van Wijhe Verf BV- Wijzonol Bouwverven toe, waarmee de lobbyorganisatie de mijlpaal van honderd deelnemers passeerde. Volgens directeur Marga Hoek van De Groene Zaak was het daarom zaak een opvolger te vinden die leiding geeft aan een grotere onderneming die trendsettend is in de verduurzaming van de economie. Hoek: “Met Martin van Rijn hebben we een waardig opvolger voor Roger van Boxtel gevonden. Hij beschikt over een groot maatschappelijk netwerk, is gedreven en als bestuurder bij PGGM actief betrokken bij het duurzaamheidsvraagstuk. Daarbij is hij in staat in de lobby en vooral in de pers duidelijk en met overtuiging de standpunten van De Groene Zaak te verwoorden.”
Slagkracht duurzaam ondernemen vergroten
Roger van Boxtel heeft inmiddels formeel zijn voorzitterschap neergelegd. De Menzis-voorzitter heeft zich actief bemoeid met het vinden van een opvolger. “De Groene Zaak staat inmiddels stevig op de kaart. Het gaat er nu om de slagkracht van duurzaam ondernemen te vergroten. Ik ben ervan overtuigd dat Martin van Rijn een man is die deze missie actief gestalte kan geven. Ik draag het voorzitterschap van De Groene Zaak in vol vertrouwen aan hem over”, aldus Van Boxtel. Van Rijn zelf laat weten het voorzitterschap met enthousiasme op zich te nemen. “Ik ben onder de indruk van de innovatieve kracht van de bij De Groene Zaak aangesloten bedrijven. Die moet beter worden benut om de Nederlandse economie te verduurzamen. Ons land zou voorop kunnen lopen, maar dreigt achterop te raken. Ik wil graag samen met De Groene Zaak werken aan het realiseren van een voorsprong”.
Koploper in duurzaam beleggen
PGGM heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een koploper in duurzaam beleggen. Vorig jaar nog won de organisatie de ESG Leaders Award als beste vermogensbeheerder op het gebied van ESG (Environmental, Social and Governance). Dat houdt volgens Van Rijn niet alleen in dat bepaalde bedrijven worden uitgesloten van de beleggingsportefeuille, maar dat er ook sprake is van ‘positive screening’ in het beleggingsbeleid. Van Rijn: “We leggen al onze beleggingen langs de duurzaamheidslat en gaan waar mogelijk een stap verder door actief te beleggen in innovatieve ontwikkelingen. Goede voorbeelden daarvan zijn onze betrokkenheid bij het Britse offshore windmolenpark Walney en onze joint venture met BAM, gericht op het opschalen van de PPS-markt.”
Het eerste publieke optreden van Van Rijn vindt plaats op 22 juni a.s. Dan spreekt de nieuwe voorzitter op het bestuurderscongres Green Deal, financing green in het Auditorium van de Duisenberg school of finance op de Zuidas in Amsterdam.