Wakker Dier komt binnen op de negende plaats, koningin Beatrix staat op 59. Campagneleider Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier staat in één keer in de top-10 door een zeer effectieve campagne tegen goedkoop vlees uit de bioindustrie. De koningin kwam in de lijst vanwege haar kersttoespraak over de noodzaak tot verduurzaming.
Marjan Minnesma, directeur van actieorganisatie Urgenda, is voor de tweede keer op rij gekozen tot duurzaamste Nederlander. Minnesma scoorde bij de experts die de Duurzame 100 hebben samengesteld, het hoogst op daadkracht en op innovatie. De tweede plaats van de Duurzame 100 van Trouw is opnieuw voor Paul Polman, hoogste baas van Unilever.

De Duurzame 100 van Trouw wordt 10 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid, voor de vierde keer gepubliceerd. Veertien experts hebben uit een groslijst van meer dan 400 namen de 100 personen gekozen die in het afgelopen jaar opvielen.

Wakker Dier dwing waardering af bij het expertteam: deze kleine organisatie is er in geslaagd belangrijke doelstellingen te bereiken met een krap budget en zonder subsidies. Kiloknallers en plofkippen zijn door Wakker Dier beladen begrippen geworden. De organisatie slaagde erin het eigen bestaansrecht overtuigend waar te maken: streven naar een beter welzijn voor dieren in de vleesindustrie.
Op de lijst staan maar zes politici. De hoogst genoteerde politici zijn lid van het Europees Parlement, waar op milieugebied kennelijk meer gebeurt dan in Nederland: Bas Eickhout (GroenLinks) kwam op plek 5 en Gerben-Jan Gerbrandy (D66) op 27.

PvdA-partijleider Diederik Samsom is dit jaar één van de grootste dalers van de lijst, hij duikelde van plaats 10 naar plaats 55.
De Duurzame 100 van Trouw telt dit jaar ruim veertig nieuwe namen. Bekende milieumensen zijn verdwenen uit de lijst, onder wie oud-minister Pieter Winsemius (vorig jaar op 21), Alexander Rinnooy Kan (in 2010 nog in de top 3, Liesbeth van Tongeren (Kamerlid GroenLinks, vorig jaar nog op 61) en Jacqueline Cramer (oud-minister, stond vorig jaar op 79).

Ook milieuprofessor Lucas Reinders, oud-minister Ed Nijpels, voormalig hoogste milieu-ambtenaar Hans van der Vlist, oud-minister Hans Weijers en prinses Irene van Lippe-Biesterfeld staan dit jaar niet in de Duurzame 100.

Het verbindende element van de Duurzame 100 van dit jaar is een groene spade. De illustratie staat symbool voor de tendens dat consumenten en ondernemers vaker zelf de handen uit de mouwen steken, daarbij geholpen door de invloedrijke 100.

Folkert van der Molen (marketingmanager duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV) is één van de leden van het expertteam dat de lijst heeft bepaald. Hij zegt in het begeleidende artikel in Trouw: “Duurzaamheid in Nederland is toe aan een vernieuwing. Het valt op dat er nu veel one-issue initiatieven zijn, vooral op het gebied van duurzame energie. Dit heeft ook z’n weerslag op de Duurzame 100-lijst. Het is wenselijk om duurzaamheid meer holistisch vorm te geven, alleen dan kunnen er grote stappen gezet worden.”