In acht jaar tijd slaagde Marc van Heijden erin zijn startup TRIBOO op te schalen tot een producent van volledig circulaire kantoorinrichtingen. Recent nog koos ingenieursbureau Movares Group bij de herinrichting van 1.000 werkplekken op zes locaties voor TRIBOO uit Zevenhuizen.
Met een revolutionair nieuw concept zet groene groeier Marc van der Heijden een volgende stap in circulair ondernemen. NeverEnding Furniture is een wereldwijd op te schalen netwerk van 3D-printers om lokaal meubelstukken te printen van lokaal gerecycled kunststof op basis van TRIBOO-ontwerpen.
Wat is de stand van zaken?
“We hebben printunits staan bij partners in Nederland, België, Slowakije, Australië en Abu Dhabi. Het werkt als volgt: onlangs kwam er een opdracht van een klant in Abu Dhabi voor twintig statafels uit onze collectie. In de oude economie zou je een zending tafels naar de Rotterdamse haven rijden en op een boot zetten voor transport. In ons model sturen we de specificaties in een milleseconde digitaal naar de lokale partner in Abu Dhabi. Binnen twee dagen was de order uitgeprint en klaar om af te leveren.”
“De grondstof is recyclaatvan vezels en kunststoffen die in principe overal ter wereld beschikbaar zijn. Als enige logistiek blijft het vervoer naar de klant in de directe omgeving over. De voordelen zijn gigantisch: geen overzeese vrachtkosten, geen opslag en geen voorraden, maar ook minder gebruik van grondstoffen en minder CO₂-uitstoot.”
De meubels zijn ‘never ending’ omdat ze altijd weer tot recyclaat kunnen worden verwerkt voor het printen van nieuwe producten. Dat principe geldt ook voor een andere TRIBOO-innovatie: de greengridz-panelen als alternatief voor het gangbare meubelplaat. Tafel- en bureaubladen van greengridz zijn veel lichter, maar even sterk en hebben een 60 procent lagere CO₂-footprint.
Waarom koos Movares voor TRIBOO, toch nog steeds een kleine speler op deze markt?
“We hebben de tender gewonnen omdat we superieur scoren op duurzaamheid en met greengridz een kwalitatief goed product leveren. Grofweg kunnen wij deze opdracht realiseren met 12.000 kg minder grondstoffen dan bij een traditionele kantoorinrichting. De CO₂-uitstoot ligt vele malen lager.”
De samenwerking is op basis van furniture as a service? Wat houdt dat in?
“Wij blijven eigenaar en zorgen voor het onderhoud van de bureaus, vergadertafels en andere meubelstukken. Movares heeft bij ons een abonnement. Als op termijn meubilair overbodig wordt, nemen wij het terug en zetten het opnieuw in de markt. Of we demonteren het en houden grondstoffen over voor nieuwe producten, zonder dat sprake is van downcyclen. De waarde blijft behouden.”
Provincie Zuid-Holland is een koploper als het gaat om verduurzaming. Een vleugel van het provinciehuis is volledig heringericht. Wat was jullie rol?
“De provincie heeft bedrijven uit het Groene Groeiers-netwerk de kans geboden innovaties te realiseren. We hebben bureaus, vergadertafels en akoestische schermen mogen leveren. Meest opvallend zijn grote 3D-geprinte plantenbakken in de vorm van een tulp en van 100 procent herbruikbaar materiaal. Dit project was een mooie showcase om te laten zien wat we in huis hebben.”
TRIBOO heeft nu ook de eerste stap gezet naar de retailmarkt.
“Ja, woonwinkel Goossens verkoopt sinds kort in dertig winkels in Nederland en België tafels met een greengridz-blad. Voor al onze producten geldt dat we pas echt in onze missie geslaagd zijn als gebruikers zich bewust zijn van het verhaal achter het meubilair. Een werkelijk circulaire toekomst vraagt een radicale omslag in denken en vooral doen. Wat we vroeger goed, mooi en acceptabel vonden, kan nu niet meer. We moeten met z’n allen een U-bocht maken. Lastig, maar het kan.”
Tekst: Hans Oerlemans. Dit artikel is eerder geplaatst op de website van Groene Groeiers