Circulair ondernemen is verantwoordelijkheid nemen in de keten”, zegt Marc van der Heijden, directeur van TRIBOO en EverUse. “In onze lineaire economie denken we dat we circulair zijn als we waardeloze producten opnieuw het kantoor ingooien. Waar het echt om gaat zijn maximale kwaliteit en herbruikbaarheid.”

Zoals het nu met goud en zilver is, is het volgens Van der Heijden straks ook met afval. “Afval krijgt een andere status en vertegenwoordigt een waarde. Voor de consument is dat het signaal om zorgvuldiger met spullen om te gaan.” Van der Heijden is oprichter van TRIBOO, een bedrijf dat afval ‘upcycled’ tot circulaire kantoorinrichting. Ook is hij mede-eigenaar van EverUse, de eerste circulaire isolatiefabriek ter wereld, die van papieren afval circulair isolatiemateriaal maakt. Hij is een ambitieuze Groene Groeier die graag afrekent met ‘de industrie die alleen aan geld denkt en niet aan mensen’.

Platform 

“We willen verder opschalen en groeien”, aldus Van der Heijden. “Het Groene Groeiers netwerk geeft ons een platform en koppelt ons aan de grotere bedrijven. Via de matchmaker, Jolanda van Schaick, hoorden wij over ‘Startup in Residence’. Met dit initiatief koppelt de Provincie Zuid-Holland startups aan provinciale uitdagingen. De EverUse-pitch over ons circulaire businessmodel werd super goed ontvangen. De bijdrage die wij als Nederlandse makers leveren om waardeloos afval op industriële schaal te veranderen in waardevol isolatiemateriaal, maakte indruk. Dat we met de afvalcellulosevezels de CO2-uitstoot radicaal verlagen en dat we zelfs CO2 opslaan in de gebouwen waar het aangebracht wordt, waren daarna nog eens de kersen op de taart. De Provincie bekijkt nu hoe ze ons kan ondersteunen met haar netwerk en kennis van stimuleringsregelingen voor circulaire bedrijven. Als je aan het ondernemen bent, schiet het erbij in om je daarin te verdiepen. Zo’n regeling kan ons helpen om de waarde van ons circulaire product beter in de markt te zetten.”

Recyclebare katoorinrichtingen

Onlangs pitchte Van der Heijden op het bouw- en vastgoedevenement Building Holland in de Rai. Hij presenteerde daar de #GREENGRIDZ waste panels van TRIBOO. “Van afvalreststromen maken wij meubelpanelen, die de basis vormen voor volledig circulaire kantoorinrichtingen. Ons basismateriaal bestaat uit cellulosevezels uit bijvoorbeeld karton, bermgras, kleding of afvalhout. Wij kopen dit materiaal op de Nederlandse markt en maken voor onze klanten kantoormeubelen op maat. De meubelpanelen zijn 60 procent lichter, 100 procent herbruikbaar en vrij van vluchtige en giftige stoffen als formaldehyde. Wanneer de klant een meubel zat is, nemen we het terug en keren we de grondstofwaarde uit. We verpulpen het materiaal en gebruiken het als basis voor nieuwe meubelpanelen.” De Provincie Zuid-Holland gaat verbouwen en onderzoekt nu of TRIBOO een proefproject kan doen. Ook verbindt de Provincie het bedrijf met de aannemer die de verbouwing coördineert.

Waarde-economie

“Een product kan alleen circulair zijn als er geen giftige stoffen in zitten”, besluit Van der Heijden. “We gaan van een lineaire economie naar een waarde-economie. Geen ongezonde en waardeloze producten meer, maar producten die net als goud en zilver een waarde vertegenwoordigen.”

Dit artikel is geschreven door het Groene Groeiers Netwerk van VNO NCW West en eerder hier gepubliceerd.