Vrijdagmiddag 15 november 2024 organiseerde de Leiden University Sustainability, Business and Human Rights Network and Discussion Group (LUSBHR) het congres Verantwoord Ondernemen: Actuele vraagstukken op het gebied van fundamentele rechten en duurzaamheid. Tijdens deze middag werd verantwoord ondernemen vanuit verschillende perspectieven belicht.

Prof. Paul van der Heijden, emeritus-hoogleraar Internationaal Arbeidsrecht, trapte de middag af met een uiteenzetting van verschillende duurzaamheidsinitiatieven, van vrijwillige codes tot aan concrete wetgeving. Vervolgens ging Wilbert Flinterman, Senior Advisor on Workers’ Rights and Trade Union Relations bij Fairtrade, in op de effecten die duurzaamheidswetgeving kan hebben in de waardeketen, meer specifiek voor kleine boeren. Harold Koster, hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden, en Lotte Gunneweg, promovenda Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden bespraken de aansprakelijkheid van moedervennootschappen voor milieuschade, waarna Davine Roessingh, Advocaat/partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, de zorgplicht zoals deze voortvloeit uit de Corporate Sustainability Due Diligence Directive uitlichtte. Als laatste gaf Ilan Vuddamalay, Senior Program Manager Labour Rights bij de Laudes Foundation, een toelichting op de wijze waarop filantropie kan bijdragen aan de totstandkoming van een duurzamer, eerlijker en meer inclusieve economie.

De middag werd afgesloten met een paneldebat onder leiding van mr dr Chris van Oostrum (ondernemingsrecht) en mr dr Yvonne Erkens (sociaal recht). Gediscussieerd werd onder meer over de vraag of het Nederlands bedrijfsleven is voorbereid op de aankomende duurzaamheidsregels en wat de gevolgen daarvan zijn voor het midden- en kleinbedrijf.

“We kijken terug op een geslaagde middag. De toehoorders vanuit de academie en de rechtspraktijk hebben elkaar gevonden in het bespreken van belangrijke uitdagingen, die we met elkaar aan moeten gaan.”