Vandaag, 8 april, lanceert B Lab wereldwijd de nieuwe standaarden voor B Corp Certificering. Tessa van Soest, Executive Director van B Lab Benelux, deelt aan de hand van vier vragen waarom deze vernieuwing noodzakelijk is, wat het betekent voor bedrijven en hoe de nieuwe standaarden bijdragen aan een toekomst waarin impactvol ondernemen de norm is.
1. Waarom lanceert B Lab nieuwe standaarden?
“Deze nieuwe B Corp standaarden geeft bedrijven een vernieuwde ambitieuze roadmap met normen voor impactvol ondernemen. Dit is hard nodig. De klimaatcrisis en sociale ongelijkheid nemen wereldwijd toe, biodiversiteit neemt drastisch af. Nu ook wet- en regelgeving achterop raakt, biedt B Lab met de vernieuwde B Corp standaarden een consistent en geactualiseerd kompas. De missie van B Lab is helder: toewerken naar een inclusieve, eerlijke en regeneratieve economie. De B Corp Certificering is daarbij geen eindpunt, maar een middel om die beweging te versnellen.
De ontwikkeling van de nieuwe standaard begon vier jaar geleden en kwam tot stand op basis van uitgebreide consultaties met bedrijven, experts en maatschappelijke organisaties wereldwijd. We hebben meer dan 26.000 reacties ontvangen tijdens twee wereldwijde publieke consultatierondes. Hoewel we al 6 keer eerder onze standaard hebben aangepast, is dit de grootste herziening van onze standaarden sinds het ontstaan van de B Corp beweging in 2006.”
2. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
We gaan van 5 impactgebieden naar zeven impact topics en we stappen af van het puntensysteem. Op elk van deze zeven thema’s moet aan een minimumeisen worden voldaan:
- Purpose & Stakeholder Governance
- Climate Action
- Human Rights
- Fair Work
- Environmental Stewardship & Circularity
- Justice, Equity, Diversity & Inclusion
- Government Affairs & Collective Action
Daarnaast worden continue verbetering en collective action verplichte onderdelen van hercertificering.
Vanzelfsprekend blijven de standaarden enkele vaste onderdelen behouden: bedrijven die de B Corp Certificering ambiëren moeten nog steeds hun statuten aanpassen waarin ze aangeven rekening te houden met alle stakeholders (en dus niet alleen hun shareholders) en ze moeten hun profiel en assessment transparant maken op de openbare B Lab Global Directory. Het open source B Impact platform waar de nieuwe standaarden vinden en waar bedrijven hun impact kunnen meten en verbeteren blijft gratis en vertrouwelijk toegankelijk voor elk bedrijf wereldwijd.
3. Waarom is een wereldwijde standaard creëren ingewikkeld?
“De ontwikkeling van deze nieuwe standaard was een immense klus. Het is alsof je grip probeert te krijgen op iets dat voortdurend in beweging is — de economie, maatschappelijke verwachtingen, wetgeving — alles ontwikkelt zich tegelijk.” De nieuwe standaarden, hoewel niet onfeilbaar, voldoen nu aan een reeks complexe, aan elkaar gekoppelde eisen. Ze zijn:
- Actueel
Ze zijn afgestemd op urgente wereldwijde uitdagingen zoals klimaatcrisis, structurele sociale en economische ongelijkheid, en uitputting van natuurlijke hulpbronnen.
- Ambitieus
Hoge normen op het gebied van impact, maar tegelijkertijd haalbaar en toegankelijk blijven voor bedrijven van allerlei kaliber.
- Voortbordurend op beoogde (EU) wet- en regelgeving
Interoperabiliteit met bijvoorbeeld CSRD, CSDDD en ECGT staat centraal, hoewel de B Corp standaarden vanzelfsprekend ambitieuzer zijn.
- Universeel toepasbaar
De standaard geldt voor bedrijven over de hele wereld, maar ze zijn tegelijkertijd lokaal relevant en werkbaar.
- Contextualiseerbaar
De eisen worden per bedrijf afgestemd op de omvang, sector, en regio (continent, land en lokaal). Large enterprises moeten aan extra eisen voldoen. Anderzijds geldt het equity principe, waardoor de standaarden ook voor kleinere bedrijven toepasbaar blijven.
4. Wat is jouw visie voor de B Corp beweging in de komende vijf jaar?
Ik geloof in een toekomst waarin bedrijven vanzelfsprekend bijdragen aan het oplossen van problemen, in plaats van ze (mede) te veroorzaken. Het is tijd dat we leiderschap en zakelijk succes vanzelfsprekend gaan koppelen aan elementaire waarden, zoals het nemen van morele verantwoordelijkheid op de lange termijn en het meewegen van de impact op alle stakeholders – inclusief de natuur – in strategie en besluitvorming. Het management van bedrijven moet op deze voorwaarden evenzeer worden beoordeeld als op de financiële prestaties. Gelukkig zien we bij veel bedrijven, zoals B Corps, dat dit kan en ook al gebeurt. Ik ben daarom ongelooflijk trots op de concrete handvatten die B Lab’s nieuwe standaard hiervoor biedt. We moeten elkaar hierin steunen en samen optrekken, ook cross- sectoraal. Er is simpelweg geen alternatief — en de tijd dringt.