Het actieplan, dat recent door de voltallige federale regering werd goedgekeurd, volgt op het referentiekader MVO. Hierin werd door alle maatschappelijke stakeholders (overheid, werkgevers, vakbonden, milieu- en consumentenorganisaties,?) afgesproken waar MVO precies om draait. Volgens het officiële referentiekader is MVO ?een proces waarbij ondernemingen vrijwillig streven naar verbetering op bedrijfs- en maatschappelijk vlak door op systematische wijze economische, milieu- en sociale overwegingen op een geïntegreerde en coherente manier in de gehele bedrijfsvoering op te nemen, waarbij overleg met stakeholders of belanghebbenden van de onderneming deel uitmaakt van dit proces?.
Vandaag presenteerde de staatssecretaris voor Sociale Economie 13 concrete acties die enerzijds betrekking hebben op de overheid en anderzijds op de bedrijven. Het opnemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid is uiteindelijk iets wat alle organisaties aanbelangt. Els Van Weert stelde de acties voor het eerst voor aan enkele tientallen bedrijfsmensen. Van Weert: ?Het is niet enkel de overheid die moet werk maken van MVO, het zijn de bedrijven zelf die aan de slag moeten.?
De MVO-acties samengevat:
Gericht op de overheid:
Actie 1: Verduurzamen overheidsopdrachten:
Een nationaal actieplan zorgt voor de integratie van duurzaamheidscriteria bij de aankoopdiensten van de overheid. Een steunpunt zal de federale aankoopdiensten hiervoor begeleiden.
Actie 2: Ondersteuningsbeleid van de overheid mbt buitenlandse handel en investeringen:
Delcredere, Finexpo en de Belgische Maatschappij voor Internationale Investeringen (BMI) worden transparanter bij het hanteren van den criteria mensenrechten, arbeidsrechten, milieuverdragen,? De gebruikte procedures worden waar mogelijk op elkaar afgestemd en opleiding wordt voorzien.
Actie 3: Maatschappelijk Verantwoord Investeren bij de overheid
In kaart brengen en sensibiliseren van verschillende overheden en hun diensten om op een maatschappelijk verantwoorde manier te investeren (dus ook rekening houden met ethisch, – sociale en milieucriteria).
Actie 4: Uniek loket Overheidslabelling
Samenbrengen van informatie, promotie, aanvragen, toekenningsprocedures, onderzoek,? van Sociaal en Eco-label in 1 loket. Bedoeling is om de ?sterke en kwaliteitsvolle labels? te ondersteunen en te promoten.
Actie 5: Actief overheidsbeleid op internationaal vlak
De Belgische overheid, samen met de regio?s, zullen op Europees en internationaal vlak het voortouw nemen om MVO te promoten. Bv. binnen Europese Unie, meewerken aan nieuwe nieuwe ISO-standaard mbt maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties (ISO 26000,?)
Gericht op ondernemingen:
Actie 6: Ondersteunen ?lerende netwerken?
Lerende netwerken brengen ondernemingen (en stakeholders), externe deskundige begeleiding, samen over MVO om ervaringen en ?best practices? uit te wisselen. Dit gebeurt in samenwerking met verschillende Kamers van Koophandel.
Actie 7: Ethisch handelsinitiatief
Naar analogie van het Britse Ethical Trading Intitiative (ETI) wordt een lerend netwerk opgericht aangaande internationaal ondernemen. Geïnteresseerde ondernemingen, vakbonden en ngo?s zoeken daarin samen op informele manier naar oplossingen voor mogelijke maatschappelijk problemen bij internationaal ondernemen in moeilijke omstandigheden.
Actie 8: Multi-stakeholderdialoog verder zetten
De samenwerkingsformule tussen alle stakeholders, die gebruikt werd bij de totstandkoming van het refentiekader en het actieplan, wordt verder uitgebouwd en zal onderdeel uitmaken van de opvolging van dit actieplan.
Actie 9: Duurzaamheidsverslaggeving:
Bij duurzaamheidsverslaggeving rapporteert men niet enkel over economisch of financiële prestaties, maar ook over ecologische en sociale prestaties en doelstellingen. De Commissie voor Bank- Financiën en Assurantiewezen zal met een multi-stakeholder werkgroep nagaan hoe duurzaamheidsverslaggeving bevorderd en ondersteund kan worden. Ons land hinkt daarin momenteel achterop.
Actie 10: Gemeenschappelijk onderzoekskader MVO
Onderzoek naar MVO zal via het Federaal Wetenschapsbeleid worden ondersteund en geïntegreerd.
Actie 11: Samenwerking tussen overheden mbt verspreiding van kennis
Bevorderen van uitwisseling op vlak van initiatieven, kennis, e.a. mbt mvo tussen de verschillende overheidsniveaus in ons land
Actie 12: Ethisch pensioensparen
In het kader van de derde pensioenpijler een ?ethische versie? maken van pensioenspaarproducten die kunnen genieten van een fiscale aftrek. De ethische variant zal dan kunnen genieten van een verhoogde aftrek tov de bestaande (niet mvi-pensioenspaarproducten). Hiervoor worden criteria vastgelegd.
Actie 13: Transparantieverplichting voor de financiële sector
Er wordt nagegaan of banken, verzekeraars en andere spelers uit de financiële sector verplicht moeten worden om transparant te zijn over hun herbeleggingsbeleid. Ze zullen duidelijk moeten aangeven of ze rekening houden met ethisch, milieu en sociale criteria, zonder dat ze hiertoe worden verplicht. Deze transparantieverplichting bestaat nu al voor diverse beleggingsfondsen en pensioenproducten uit de tweede pensioenpijler.
Els Van Weert: ?In de media lees ik elke dag wel iets over MVO. Vanaf nu kunnen de overheid en de bedrijven ook écht werk maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De afgelopen 2.5 jaar heb ik enorm veel overlegd met werkgevers, werknemers, consumenten- en milieuorganisaties. Ik ben erg tevreden met dit actieplan en met het draagvlak ervoor.?
Voor alle acties uit dit plan MVO trekt de staatssecretaris voor Sociale Economie en Duurzame Ontwikkeling samen 300.000 euro uit.