Wij zien de mogelijkheden en een rol voor verantwoord ondernemerschap. De overheid kan dat steunen door het instellen van een mvo-investeringsaftrekregeling en een kredietgarantie voor investeringen die aantoonbaar een bijdrage leveren aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Neem zelf het voortouw door als overheid duurzaam in te kopen. We nodigen het kabinet uit om met ons en andere mvo-ondernemers samen te werken.
Samenwerking met ondernemingen is op vrijwel alle beleidsterreinen van de overheid mogelijk en aantrekkelijk. En dan bedoelen we niet het privatiseren van overheidstaken of het oproepen tot eigen verantwoordelijkheid. Mvo-ondernemers willen samen met de overheid en met maatschappelijke organisaties zoeken naar innovatieve oplossingen voor de grote maatschappelijke vraagstukken. We geven een paar voorbeelden.
Nederland richt zich op een kennisintensieve samenleving. Dat zorgt de komende jaren voor problemen, want dat zit niet in de genen van de generatie die momenteel voortgezet onderwijs volgt. 200 miljoen euro extra voor vmbo-onderwijs is een incidentele impuls die staat of valt met het verankeren van de beoogde verbeteringen. Het inrichten van praktijklokalen is op zichzelf een goed idee, maar belangrijker is ervoor te zorgen dat ze over tien jaar nog goed gebruikt worden. Dat lukt alleen wanneer onderwijsinstellingen en bedrijven strategische allianties aangaan en vanuit branches en regio’s de meest effectieve vormen voor structureel praktijkgericht onderwijs tot bloei laten komen.
Het is onwaarschijnlijk dat van de voorgestelde energiemaatregelen de noodzakelijke prikkels zullen uitgaan naar transport, bouw, industrie en landbouw om de emissiereducties van het Kyoto-protocol te bewerkstelligen. Hiervoor zijn radicale innovaties noodzakelijk. De basis hiervoor moet nu gelegd worden. Stimuleer een markt waarin die radicale alternatieven ontwikkeld worden. Ons land heeft de noodzakelijke kennis en innovatieve bedrijven om alternatieve bronnen aan te boren. Zo kunnen aardgas en biodiesel op korte termijn in de transportsector ingezet worden. Werken met gassen effent de weg voor waterstof. In andere landen zijn auto’s op aardgas en biobrandstof al normaal. Laten we een inhaalslag maken en de achterstand die we nu hebben omzetten in een voorhoederol.
Verschillende bedrijven leveren een aandeel aan de armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Dat gebeurt door projecten uit te voeren en kennis te delen. Vooral de bijdrage van ondernemingen gericht op het ontwikkelen van de lokale economie in ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld door microkredieten, kan een grote bijdrage leveren aan economische ontwikkeling en het realiseren van de millenniumdoelstellingen.
Er zijn ook bedrijven die een niche in de markt vinden om eerlijke handel in praktijk te brengen en zich tussen de traditionele bedrijven weten te vestigen. De overheid kan deze initiatieven steunen met duurzaam inkopen en aanbesteden. Datzelfde geldt voor bedrijven die echt werk maken van arbeidsparticipatie van kansarme groepen.
Bij deze initiatieven gebruiken ondernemers hun talenten, hun kennis, competenties en netwerken om mede deze maatschappelijke resultaten te boeken. De overheid kan dit soort activiteiten faciliteren. Een mvo-kredietgarantieregeling en een mvo-investeringsaftrekregeling zouden daarvoor krachtige instrumenten kunnen zijn. Maatschappelijk ondernemerschap wordt hierdoor meer geprikkeld dan door subsidieregelingen. Waar bedrijven investeringen doen die bijdragen aan het realiseren van de maatschappelijke doelen die de overheid stelt, moeten zij gestimuleerd worden door deze investeringen ten dele aftrekbaar te maken of te ondersteunen met een kredietfaciliteit. Dat soort regelingen hebben een multipliereffect.
Dit kabinet onderkent dat het niet alleen de problemen kan oplossen. Laten we de grotere economische ruimte niet spenderen aan eenmalige impulsen, maar deze benutten om samen fundamentele stappen te zetten op weg naar een duurzamere samenleving.
Jac Gofers (Promolding), Adelbert Rückert (DAR Holding NV), Gea Boessenkool (Aarde-Werk), Engbert Breuker en Janneke Verweij (Pentascope), Timmo Terpstra (Koffiebranderij G. Peeze), Wim van Dijk (Klostermann Nederland), Jan Willen Nieuwenhuijs (NBC Vermogensbeheer), Kevin Zuidhof ( Orange Nederland), Peter Sybesma (Junior Kamer Nederland), Pauline Westendorp (NewNRG), Helene van der Vloed (Congrescentrum Antropia), Pieter van Alphen (Techneco Energiesystemen). Zij zijn maatschappelijk verantwoorde ondernemers, samenwerkend met MVO Nederland en Social Venture Network.