KWS, onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur, heeft op de Innovatiestrook A58 bij Oirschot de eerste meters asfalt aangelegd met behulp van haar elektrische asfaltspreidmachine. De ontwikkeling en inzet van deze innovatieve asfaltspreider, die geen CO2 of fijnstof uitstoot, sluit aan bij de ambitie van KWS om duurzaam te ondernemen en is de volgende stap richting volledig emissievrij werken in 2030. De elektrische asfaltspreider wordt binnenkort ook op andere projecten ingezet en leidt tot een besparing van 46 ton CO2 per jaar.
Groen en schoon
De elektrische asfaltspreidmachine doet qua prestaties niet onder voor een traditioneel aangedreven spreidmachine. Het is een nieuwe machine die, door partner Urban Mobility Systems, volledig is geëlektrificeerd. Dit emissieloze model maakt gebruik van een verwisselbaar en veilig LFP-batterijpakket. Door het wisselsysteem kan de machine in principe 24/7 worden ingezet. De LFP-batterij heeft een langere levensduur dan de standaard batterijen binnen de sector, behoeft weinig tot geen onderhoud en is 100% recyclebaar. Daarnaast is hij bovenal extreem veilig, wat in de ontwikkeling van de elektrische asfaltspreidmachine voorop stond. De veiligheid van onze mensen heeft de hoogste prioriteit.
Raymond van de Stadt, directeur Asfaltbedrijf bij KWS: “Als innovatieve weg- en waterbouwer is KWS toonaangevend op het gebied van aanschaf en inzet van duurzaam materieel. Met de investering in de elektrische asfaltspreidmachine zet KWS gerichte stappen naar onze duurzame ambitie om in 2030 emissievrij te zijn. We streven naar een volledig emissieloze asfaltset in 2023, met de introductie van deze nieuwe elektrische spreidmachine zetten we de volgende stap in het behalen van deze ambitie. We kunnen dit niet alleen, dus we zijn blij met opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat die aannemers de ruimte geven om te kunnen innoveren én te ontwikkelen.”
Innovatiestrook A58
De ontwikkeling van de elektrische asfaltspreidmachine kwam in een stroomversnelling door het project Innovatiestrook A58 Kloosters. Door in de aanbestedingsfase een inschrijfbedrag vast te stellen voor alle inschrijvers en de beste prijs-kwaliteitverhouding (BPKV-criteria) op het gebied van Zero Emissie bouwen en innovaties te hanteren, stimuleert Rijkswaterstaat de markt om onderscheidend te zijn. VolkerWessels ondernemingen KWS en Gebr. van Kessel voeren samen deze bijzondere opdracht uit.
Innovatiemanager Rijkswaterstaat Matthé van der Bruggen: “De elektrische asfaltspreidmachine van KWS en een emissieloze bouwplaats zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik ben blij dat KWS investeert in elektrisch bouwmaterieel. En trots dat we met de Innovatiestrook A58 Kloosters samen weer een stap zetten op weg naar duurzame wegenbouw.”