Voor het achtste jaar op rij vond de New Energy Challenge plaats, een innovatiewedstrijd voor startups en scale-ups in de energiesector die willen bijdragen aan het versnellen van de decarbonisatie van energiesystemen. Startups Kvasir Technologies en Freetilizer zijn de winnaars van deze editie. Kvasir Technologies is gespecialiseerd in het produceren van klimaatvriendelijke brandstof voor de scheepvaartindustrie. Freetilizer zet organische bijproducten binnen 24 uur om in stabiele en voedselrijke vaste en vloeibare organische meststoffen.
De finale van de New Energy Challenge 2023 vond plaats tijdens één van de meest prominente evenementen voor organisaties met als specifiek doel het bijdragen aan een betere wereld: ImpactFest in Den Haag. De tien finalisten moesten even geduld hebben voordat bekend werd dat ze zijn gekozen uit honderden inzendingen uit de hele wereld. Tijdens de tweedaagse finale presenteerden de tien finalisten hun innovatieve technologieën aan de juryleden van de New Energy Challenge – die op zoek zijn naar opkomende technologieën wereldwijd die regeneratieve landbouw bevorderen, een positieve impact hebben op de natuur en duurzaam gebruik van land en hulpbronnen ondersteunen. In de laatste fase van de New Energy Challenge kregen de finalisten de kans om samen te werken met investeerders en experts. Zij voorzagen de kandidaten van nieuwe kennis, contacten, financiering of andere ondersteuning om hun bedrijf verder te professionaliseren. Uit de tien finalisten werden Kvasir Technologies en Freetilizer als winnaars gekozen en zij krijgen nu de kans om in samenwerking met Shell hun activiteiten vorm te geven en uit te voeren.
Over de winnende bedrijven
- Kvasir Technologies heeft een baanbrekend proces ontwikkeld voor de productie van klimaatvriendelijke brandstof voor de scheepvaartindustrie. Hun schaalbare technologie zet biomassa van planten om in een maritieme biobrandstof die fossiele stookolie direct kan vervangen en die een hoog rendement heeft vergelijkbaar met die van zware stookolie voor de scheepvaart.
- Freetilizer maakt gebruik van enzymatische hydrolyse in een gecontroleerde reactor om organische bijproducten binnen 24 uur om te zetten in stabiele en voedselrijke vaste en vloeibare organische meststoffen. Dit proces verlaagt de operationele kosten, elimineert afval en genereert waardevolle meststoffen, wat aansluit bij de doelstellingen van de circulaire economie. Daarnaast biedt het een winstgevende oplossing voor mestbeheer.
Driedubbele winst voor Kvasir Technologies
De deelname van Kvasir Technologies aan de New Energy Challenge is extra succesvol, doordat zij ook de twee aanvullende prijzen hebben binnengesleept: de publieksprijs en het lidmaatschap voor de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA). ETCA is de innovatieve campus met onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten aan de noordelijke oevers van het IJ in Amsterdam die Shell in 2022 opende voor veelbelovende startups, scale-ups, academici en organisaties die werken aan de energietransitie. Twaalf bedrijven hebben zich al op de campus gevestigd.
Medeoprichter en COO, Anders Kristoffersen, Kvasir Technologies: “Het winnen van deze competitie is een bewijs van de focus, de passie en het harde werk van ons hele team. We zijn dolblij met de samenwerking en het ETCA-lidmaatschap. We hebben er ontzettend veel zin in om grenzen te blijven verleggen van wat mogelijk is in onze industrie. We kijken uit naar alles dat voortkomt uit deze geweldige erkenning en ons streven om bij te dragen aan een groenere wereld.”
Medeoprichter en COO, João Calixto, Freetilizer: “De New Energy Challenge heeft niet alleen ons bedrijf in een stroomversnelling gebracht, maar ook onze visie aangescherpt en een zonnigere en duurzamere toekomst een stapje dichterbij gebracht. Het was bijzonder interessant om samen te werken met de experts die ons hielpen onze pitch te verfijnen en het was geweldig om andere impactgedreven start-ups en scale-ups te ontmoeten.”
“Alle deelnemers hebben een veelbelovende oplossing gepresenteerd die een belangrijke bijdrage kan leveren aan een nieuw energiesysteem. In onze dynamische industrie is samenwerken met startups de katalysator van innovatie en groei. We zien het grote belang van het ondersteunen van opkomende startups. Innovatieve ideeën hebben immers een podium en investeringen nodig om te bloeien en schaalbaar te worden. Het vinden van die ene partner is vaak het probleem; daar kan de New Energy Challenge helpen. We kijken ernaar uit verder samen te werken met de winnaars!” aldus Geert van de Wouw, Managing Director van Shell Ventures en voorzitter van de jury van de New Energy Challenge.
Over de New Energy Challenge
Al voor het achtste jaar op rij wordt de New Energy Challenge georganiseerd door Rockstart, Shell, Unknown Group en YES!Delft. De New Energy Challenge (NEC) is een jaarlijkse open innovatiewedstrijd die veelbelovende wereldwijde start-ups en scale-ups in de energiesector in contact brengt met relevante partijen om de decarbonisatie van energiesystemen te versnellen. Op deze wijze hopen we een blijvende wereldwijde impact te kunnen maken op de energietransitie.