Hoe circulaire praktijken invloed hebben op prestaties van organisaties
Steeds meer organisaties erkennen het belang van circulariteit. Ze krijgen te maken met strengere regelgeving rond ecodesign en het recht op reparatie, en voelen tegelijkertijd de druk van consumenten die duurzame keuzes verwachten.. Maar circulariteit draait niet alleen om milieu, het biedt ook financiële kansen. Door circulaire praktijken te omarmen, kunnen organisaties hun ecologische voetafdruk verkleinen én hun concurrentiepositie versterken – Idealiter op een manier die financieel aantrekkelijk is. In dit artikel lees je meer over de financiële impact van klimaatverandering en de kansen van de circulaire economie.
De financiële impact van klimaatverandering
Organisaties hebben de natuur nodig. Meer dan de helft van het wereldwijde BBP – maar liefst 44 biljoen USD – is afhankelijk van de natuur1. Klimaatverandering vormt daarom een serieus risico voor organisaties, hun toeleveringsketen en de gehele economie.
Zonder ingrijpen zal naar verwachting 19% van het mondiale BBP tegen 2049 worden geraakt door klimaatgerelateerde effecten2. Met name sectoren zoals food & agri, bosbouw, visserij en de bouw – samen goed voor 12% van het mondiale BBP3 – zijn sterk afhankelijk van natuurlijke ecosystemen. Hittestress, droogte en extreme weersomstandigheden bedreigen oogsten, productiviteit en veiligheid. Ook arbeid in deze sectoren komt onder druk te staan door toenemende hittestress. Klimaatverandering verhoogt de kwetsbaarheid van organisaties, maar laat ook zien dat acties noodzakelijk zijn om veerkracht te verbeteren en (klimaat)risico’s te beperken. Bij Route Circulair zien we de circulaire economie als een krachtig middel om deze risico’s aan te pakken én om organisaties toekomstbestendig te maken. Bovendien biedt het nieuwe kansen voor waardecreatie, innovatie en winstgevendheid.
De businesscase voor circulariteit
Dat circulariteit een thema is waar organisaties iets mee moeten, is ondertussen bekend. Hoe circulariteit direct bij kan dragen aan de prestaties van organisaties is niet altijd evident. Toch is er wel degelijk een business case te maken voor circulariteit en kan het zowel bijdragen aan het reduceren van kosten als het creëren van nieuwe omzetstromen.
Reduceren van kosten
Circulariteit kan bedrijven helpen hun kosten structureel te verlagen door efficiënter om te gaan met grondstoffen en afval. Door in te zetten op hergebruik, recycling en reststroombeheer, verminderen organisaties hun afhankelijkheid van (dure) primaire grondstoffen, wat leidt tot lagere inkoopkosten. Bovendien kan een slimmer beheer van reststromen de uitgaven voor afvalverwerking aanzienlijk beperken. Naast directe kostenbesparingen draagt circulariteit ook bij aan risicomanagement. Bedrijven die minder afhankelijk zijn van schaarse grondstoffen worden minder getroffen door prijsschommelingen en mogelijke verstoringen in de toeleveringsketen. Dit maakt hun bedrijfsvoering niet alleen kostenefficiënter, maar ook veerkrachtiger in een onvoorspelbare markt.
Genereren van nieuwe omzetstromen
Onderzoek van PwC heeft laten zien dat klimaat-gerelateerde innovaties een positief effect hebben op de winstmarges van organisaties4. In de circulaire economie zien we dat het kan bijdragen aan het genereren van nieuwe omzetstromen. Het aanbieden van circulaire producten en diensten, zoals refurbished producten, kan een manier zijn om een nieuwe doelgroep aan te spreken. Nieuwe verdienmodellen zoals ‘product-as-a-service’, leasingconstructies en onderhoudsdiensten zorgen voor terugkerende inkomsten en versterken klantrelaties, doordat producten niet meer éénmalig worden verkocht maar langdurig waarde bieden. Bovendien profiteren bedrijven die actief inzetten op circulariteit van toegang tot nieuwe markten en overheidsprogramma’s die circulaire innovaties ondersteunen met subsidies en regelgevingen.
Circulaire innovatie als groei- en concurrentievoordeel
Door circulariteit te omarmen versterken organisaties hun innovatiekracht en concurrentiepositie én de interesse bij investeerders. Drie manieren vallen hierbij op:
- Circulair product ontwerp
Door producten te ontwerpen die eenvoudiger te repareren, upgraden of te hergebruiken zijn, kunnen bedrijven een langere productlevenscyclus garanderen. Hiermee kunnen organisaties zich onderscheiden ten opzichte van concurrentie en hun primair materiaalgebruik verlagen. - Efficiënte ketensamenwerking
Samenwerking binnen de waardeketen kan grondstofstromen optimaliseren en afhankelijkheid van schaarse grondstoffen verminderen. Dit maakt de bedrijven in de keten minder kwetsbaar voor prijsschommelingen en bevoorradingsproblemen. Tegelijkertijd verhoogt ketensamenwerking de slagkracht van een organisatie om bij te dragen aan de circulaire transitie. - Nieuwe verdienmodellen en langdurige klantrelaties
We stipten het al eerder aan, maar circulariteit stimuleert de ontwikkeling van verdienmodellen. Deze verdienmodellen, zoals ‘product-as-a-service’, zorgen voor terugkerende inkomsten en langdurige relaties met klanten. Dit kan resulteren in een hogere merkloyaliteit en voorspelbare omzetstromen.
Bedrijven die circulariteit omarmen,verkleinen niet alleen hun ecologische impact, maar onderscheiden zich ook van concurrenten, verlagen operationele risico’s en benutten nieuwe marktkansen. Dit maakt circulariteit niet alleen een duurzaam, maar ook een strategisch en financieel slimme keuze.
Krista Smit, Lead Strategie & Organisatieverandering bij Route Circulair
Bronnen
2https://quantis.com/news/why-nature-loss-matters-for-business/
4https://strategybusiness.pwc.com/ceo-sustainability-checklist/p/1?WT.mc_id=GMO-BRN-TI-FY25-PRCH-SBDI16-T4-CI-XLOS-PUB-GMOSBDI00025-EN-WEBPG-T6