Vandaag bezocht Hare Majesteit Koningin Máxima Foodvalley om geïnformeerd te worden over de nieuwste ontwikkelingen om upcycled producten en ingrediënten tot het nieuwe normaal te maken in de circulaire agrifoodsector. Dit bezoek belicht een cruciaal circulair thema in de voedseltransitie dat een bijdrage levert aan een duurzamere wereld creëren.
Marjolein Brasz, CEO van Foodvalley, benadrukt de urgentie van deze verandering: “Tegen 2050 moet het voedselsysteem voedselzekerheid bieden voor 10 miljard mensen wereldwijd. Dit kan worden bereikt door voedsel- en energieverspilling te verminderen en meer voedingsstoffen te halen uit reststromen uit de agrarische en voedselproducerende sector.”
De werkdag van Koningin Máxima begon bij No Palm Ingredients, waar ze werd bijgepraat over technologische ontwikkelingen om olie te extraheren uit verschillende bio- en restmaterialen. Vervolgens bezocht ze het kantoor van Foodvalley en besprak ze de uitdagingen en kansen binnen de transitie naar een circulair agrifoodsysteem met Fred Beekmans, programmaleider van Circulaire en Klimaatneutrale Samenleving van Wageningen University & Research, en Jolijn Zwart-van Kessel, Circular Agrifood Innovation Lead van Foodvalley.
Jolijn Zwart-van Kessel benadrukte dat het upcyclen van voedsel en het gebruiken van geupcyclede ingrediënten het nieuwe normaal moet worden voor voedselproducenten. “Het is cruciaal dat we zogenaamde reststromen uit agrarische en voedselproducerende sector hergebruiken en bij voorkeur opwaarderen. Er zullen niet genoeg nieuw geproduceerde biogrondstoffen beschikbaar zijn als we alleen deze blijven gebruiken voor voedsel, diervoeder, materialen en andere benodigdheden op deze planeet, zeker als we ook de transitie naar fossielvrije materialen inzetten.”
Bij de ontwikkeling van deze relatief nieuwe circulaire agenda over biomassa en voedsel, zijn er tal van uitdagingen die een breed gebruik van het upcyclen van voedselverliezen belemmeren. Dit zijn onder andere de schaalbaarheid van productoplossingen, de vaak onvoorspelbare grondstofstromen, een gebrek aan financiële stimulans aan zowel de vraag- als de aanbodzijde van de markt, de vereiste samenwerking van alle sectoren cross sectoraal en schakels in de keten en soms onbekendheid met de inspanningen die moeten worden geleverd om transitiebeleiding uit te voeren.
Foodvalley en haar partners spelen gezamenlijk een essentiële rol in het aangaan van deze uitdagingen via de Foodvalley Upcycling Community en haar initiatieven zoals het position paper over ‘Upcycled Foods and Ingredients’ en en het ‘Upcycled4food initiatief’ welke volgende maand worden gelanceerd.
Een aantal partners uit de Upcycling Community demonstreerden hun activiteiten in de daaropvolgende rondleiding en presentaties. Greenclusive liet zien hoe zij agrarische grondstoffen kunnen omzetten in waardevolle materialen voor de bouwsector. Grassa demonstreerde de haalbaarheid van het extraheren van eiwitten uit gras voor menselijke consumptie. Deze innovatie stelt melkveehouders in staat om producenten van plantaardige eiwitten te worden zonder hun vee of melkproductie negatief te beïnvloeden. Op die manier ontstaat er voor boeren een alternatief bedrijfsmodel.
Foodtech scale-up Revyve demonstreerde hoe eiwit- en vezelingrediënten kunnen worden geëxtraheerd uit brouwersgist, een bijproduct van brouwerijen. En Greencovery toonde upcycled ingrediënten die van verschillende reststromen worden gemaakt. Na de uitleg volgde een proeverij van hapjes waarin alle dierlijke eiwitten zijn vervangen door eiwitten afkomstig van reststromen. Hoe smaakten de crackers met vegan Filet American, de vegan burger en de brioche en cake gemaakt van upcycled ingrediënten? Koningin Máxima vond ze verrassend en smakelijk.
De rondetafelgesprekken werden afgesloten met een gesprek met Quirine de Weerd van Lidl Nederland, waarin ze de uitdaging van voedselverspillingpreventie en reststroomverwaarding in de praktijk uitlegde. Nicole Timmerman van Duynie Group, een bedrijf in co-product upcycling van diervoeder tot (huisdier)voeding en van technische toepassingen tot biogas , vertelde over de transitie van upcycling naar humaan voedsel en de uitdagingen op het gebied van de concurrentie van bijproducten voor verschillende toepassingen zoals energie in plaats van veevoer en voedsel op grote schaal in de praktijk. Guy de Sévaux van Invest NL deelde de ervaringen met het financieren van circulaire ondernemingen en het gebrek aan commerciele financiering op dit moment. Louke Koopmans van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaf inzicht in de huidige herijking van de Nederlandse grondstoffenstrategie, waarbij Foodvalley ook actief betrokken is.