François Barrault, CEO van BT Global Services: “Dit rapport laat goed zien hoe breed de risico’s zijn waarover op dit moment in de directiekamers bezorgdheid heerst. Globalisering zorgt ervoor dat risicomanagement aan strategisch belang wint. Bedrijven die risicoplanning en infrastructuur integreren staan steviger in hun schoenen en zullen daarvan in deze steeds complexere wereld de vruchten plukken”.
Het feit dat bedrijfsvoering ingewikkelder wordt, heeft tot gevolg dat risicomanagement een meer integraal onderdeel gaat uitmaken van de ondernemingsplanning. Daarmee wordt de verantwoordelijkheid voor het onderwerp weggehaald bij de traditionele silo’s, aldus het rapport. Meer dan tweederde (68 procent) van de respondenten voorspelt dat risicomanagement als strategisch hulpmiddel in belang zal toenemen en 50 procent voorziet dat het onderwerp in de directiekamers meer aandacht zal krijgen. Desondanks voorspelt slechts 31 procent van de respondenten dat het aantal werknemers met een specifieke risicomanagementfunctie in 2018 zal zijn toegenomen.
Tevens benadrukt het onderzoek dat men over het algemeen slecht is voorbereid op de risico’s die te maken hebben met klimaatverandering, ook al denken managers niet dat de gevolgen ervan de komende tien jaar ernstige consequenties zullen hebben voor hun bedrijf. Respondenten in Europa vinden opvallend genoeg dat ze het minst zijn voorbereid op de risico’s van klimaatverandering. Van de managers daar vond 58 procent dat ze slecht waren voorbereid op dit punt, vergeleken met 53 procent in Noord-Amerika en 48 procent in Azië-Pacific.
Hoewel technologische risico’s werden gezien als relatief ernstige risico’s, gaven de respondenten over het algemeen te kennen dat ze in hoge mate voorbereid zijn op ontwrichting ten gevolge van virussen, het uitlekken van vertrouwelijke gegevens en falende systemen.