JYSK blijft zich inspannen om duurzamer te worden. Dankzij enkele ogenschijnlijk kleine aanpassingen bespaart de Deense woonwinkelketen jaarlijks 920 ton plastic, 22 ton aluminium en ruim veertig zeecontainers aan ruimte.

JYSK introduceert dit voorjaar drie initiatieven op het gebied van productie en verpakking om de ecologische voetafdruk verder te verkleinen.

4,5 miljoen aluminium kapjes

Het eerste initiatief betreft een nieuw ontwerp van de GUDHJEM en AIDT, twee populaire stapelstoelen voor buiten. Deze stoelen hadden voorheen een aluminium kapje om elke stoelpoot.

Nu heeft JYSK samen met leveranciers deze kapjes verwijderd, zonder concessies te doen aan de kwaliteit en functionaliteit. Dankzij deze verandering bespaart de Deense retailer in totaal 4,5 miljoen kapjes, wat overeenkomt met 22 ton aluminium per jaar.

Veertig zeecontainers

Het tweede initiatief is een nieuwe kartonnen verpakking voor dekbedden, waaronder de dekbedseries BREIDTINDEN en STETINDEN. Een kartonnen buikband houdt elk dekbed netjes opgerold, waardoor de benodigde ruimte in zeecontainers tot een minimum wordt beperkt. Dankzij de nieuwe verpakking kan JYSK 300.000 extra zomerdekbedden vervoeren in dezelfde ruimte. In totaal zijn er ruim veertig zeecontainers per jaar minder nodig.

Dezelfde verpakking werd eerder al geïntroduceerd voor beddengoed en lakens, ter vervanging van de plastic verpakking. Hierdoor bespaarde JYSK al 27 miljoen plastic zakken per jaar, wat overeenkomt met 475 ton plastic.

920 ton plastic

Daarbovenop bespaart JYSK nog eens 920 ton aan plastic door het gebruik van herbruikbare hoezen voor pallets. Het gaat om plastic dat voorheen om de bovenkant van een pallet werd gewikkeld om de producten te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden.

De meeste pallets gaan vanuit de vrachtwagen rechtstreeks het magazijn van de winkel in. In het geval dat ze een tijdje buiten moeten staan, zijn er nu nieuwe afdekhoezen om te gebruiken.De hoezen zijn ontworpen met hulp van een werkgroep, bestaande uit collega’s uit winkels van over de hele wereld. De hoezen zijn in select aantal winkels getest. Inmiddels hebben honderden winkels hun nieuwe hoezen ontvangen en in gebruik, waaronder alle winkels in Nederland.

“Het is geweldig om te zien dat zoveel JYSK-collega’s nieuwe manieren blijven vinden om de ecologische voetafdruk binnen de hele organisatie te verkleinen. Deze verbeteringen op het gebied van productie en verpakking zijn geweldige voorbeelden van kleine, maar waardevolle stappen in de goede richting”, zegt Ditte Revsbæk Hansen, Sustainability Director bij JYSK.