arl-Henrik Robèrt, M.D., Ph.D. (geboren in 1947), is een Zweedse wetenschapper, oncoloog en een belangrijke figuur in de wereldwijde duurzaamheidsbeweging. Hij is bekend geworden door The Natural Step, een internationale NGO en een kader dat de systeemvoorwaarden voor duurzaamheid beschrijft, dat is ontstaan door intensief overleg met bedrijfsleven, overheid, milieuorganisaties en de artistieke gemeenschap.
The Natural Step Framework beschrijft het systeem van voorwaarden voor duurzaamheid, geeft richtlijnen en een systematisch aanpak voor de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Het raamwerk is toegepast op uiteenlopende gebieden als energiesystemen, informatie, landbouw, bosbouw en bij de selectie van instrumenten voor duurzame ontwikkeling, duurzaam bouwen en het ecologisch beheer van watergebieden. The Natural Step heeft als doel om zowel wetenschappelijk onderbouwd als gemakkelijk te begrijpen principes van duurzaamheid zo snel mogelijk nationaal gemeengoed te laten worden.
Sinds de oprichting werken duizenden organisaties en merken met deze aanpak waaronder Nike, Interface, Movenpick Hotels, DOW, Scandic, Boeing, North Vancouver, Ottawa, Dublin en onze eigen Radboud Universiteit met de aanpak.
Na een inspirerende ontmoeting met bestuurders en ambtenaren in Eindhoven, besloot de Gemeenteraad (april 2011) om de aanpak van The Natural Step de volgende 4 jaar te verankeren in de werkwijze van de gemeente. Er volgde een periode van vele workshops, trainingen, onderwijsprogramma’s en een eigen staf van trainers die in korte tijd een groot deel van de organisatie in aanraking liet komen met deze aanpak.
In november 2011 bracht Robèrt voor het laatst een bezoek aan ons land om in de regio Eindhoven te spreken met gemeente Eindhoven (College van B&W en de gemeenteraad), Philips en diverse executives van lokaal gevestigde organisaties. Dit leidde in 2012 tot de formulering van de prestatieafspraken, tussen woningcorporaties en de gemeente, op het gebied van Duurzaam Wonen in Eindhoven. Ontwikkeling en samenwerking in gebiedsgerichte projecten en de ondersteuning van diverse woningcorporaties in Eindhoven om zelf te verduurzamen. Op dit moment worden de eerste stappen gezet om ook het MKB bij de ontwikkelingen te betrekken, zelfredzaamheid in woonwijken te bevorderen en educatieprogramma’s te ontwikkelen die ervoor moeten zorgen dat iedereen de mogelijkheid krijgt om aan te sluiten bij deze energieke beweging.
In de relatief korte tijd gebruikten De Lage Landen, Woonbedrijf, Gemeente Súdwest-Fryslân, Brabant Water, Hogeschool Utrecht, Royal HaskoningDHV, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, BID Culturele Hoofdstad 2018, ProRail, Samenwerkingsverband Culturele Festivals (DISC) en vele aanjagers van duurzaamheid de aanpak om vorm te geven aan producten, projecten of de hele organisatie.
“Business is the economic engine of our Western culture, and if it could be transformed to truly serve nature as well as ourselves, it could become essential to our rescue.”
In 1999 Dr. Robèrt won de Green Cross Award for International Leadership, en in 2000 de Blue Planet Prize, the ‘Nobel prize’ voor ecological sustainability, gesponsord door de Asahi Glass Foundation. In 2005 werd hij benoemd tot The Social Responsibility Laureate Medal door de Global Center for Leadership Business Ethics, en in 2006 werd Dr. Robèrt opgenomen in de lijst ‘100 Visionaries of the 20th Century’.