Nederland is in beweging: 200.000 banen extra, toenemende investeringen in prachtwijken, participatiebanen, herbezinning op en reorganisatie van de sociale werkvoorziening en persoonsgebonden budgetten bij zorg en re-integratie. Deze ontwikkelingen bieden, zeker gezien de huidige sociaal-economische conjunctuur, ruimte en kansen voor sociale ondernemers om te ontwikkelen en te groeien.
Een sociaal ondernemer pakt een maatschappelijk probleem op bedrijfsmatige manier aan en brengt daarmee op grote schaal een sociale verandering te weeg. Daarbij staat de maatschappelijke winst voorop. Financiële winst is een voorwaarde voor continuïteit en groei.
Het sociaal ondernemerschap in Nederland bevindt zich nog steeds in een ontwikkelingsfase: het ontbreekt aan herkenning en erkenning van deze groeiende branche. Gelukkig zijn er al wel veel ondernemers die arbeidsgehandicapten, langdurig werklozen en voormalige medewerkers van de sociale werkvoorziening op reguliere basis in dienst nemen. Buurtbeheerbedrijven, kringloopbedrijven, koeriersdiensten, lunchrooms: het zijn typerende voorbeelden van sociaal ondernemerschap in de praktijk.
Het seminar ‘Kansen voor sociaal ondernemen’ staat dan ook geheel in het teken van groeikansen. Tijdens de bijeenkomst gaan ondernemers onder leiding van dagvoorzitter Tof Thissen met elkaar in gesprek over hoe zij op bovengenoemde thema’s en trends in kunnen spelen.
Het seminar wordt gehouden bij Triodos Bank in Zeist op 25 maart, vanaf 16.00 uur. Voor meer informatie over het seminar kunt u terecht bij de woordvoerder Ton de Kok: desocialeondernemerskamer@wispa.nl of 013 – 5944186.