1
Heeft u kennisgenomen van de vierde editie van de ‘Eerlijke Bankwijzer’ van Amnesty International, FNV Mondiaal, Oxfam Novib, Milieudefensie en de Dierenbescherming? 1)
2
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat Nederlandse banken investeren in bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen?
3
Wat is uw reactie op de berichtgeving dat drie grondstofwinnende bedrijven (Shell, Vedanta Resources en Barrick Gold) de laatste jaren systematisch betrokken geweest zijn bij schendingen van mensenrechten, maar het merendeel van de ondervraagde banken deze bedrijven onvoldoende hebben aangesproken over deze ongewenste praktijkuitvoering?
4
Bent u van mening dat financiële instellingen volledig en genoeg rapporteren over maatschappelijk verantwoord ondernemen en investeren?
5
Herinnert de minister van Financiën zich zijn uitspraak: ‘Banken zijn geen gewone bedrijven, banken hebben een publieke functie en daardoor ook een publieke, maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daar spreek ik hen op aan, daar spreekt het kabinet hen op aan, maar ook hun klanten en ook maatschappelijke organisaties zoals de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer. 2) Op welke wijze spreekt u banken hierop aan en welke concrete sancties zijn verbonden indien zij niet voldoen aan de door u gewenste transparantie?
6
Wat vindt u van het feit dat in de rangschikking van de ‘Eerlijke Bankwijzer’ ABN AMRO het slechts scoort? Herinnert u zich uw pleit dat ‘in de verslaglegging over 2010 ABN AMRO meer aandacht moet besteden aan MVO’ 3) en dat u als aandeelhouder de bank hierop zou aanspreken? Heeft u dit inmiddels gedaan? Zo niet, waarom niet?
1) FD, ‘Banken hebben onvoldoende oog voor mensenrechten’, 14 februari 2011 en www.eerlijkebankwijzer.nl
2) Symposium ‘Naar een transparante financiële sector’-27 januari 2011- Uitspraak minister de Jager
3) Idem