Het kabinet heeft op 14 februari gereageerd op een advies dat de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in september 2024 heeft uitgebracht op aanvraag van de Nederlandse overheid. Het advies formuleert een antwoord op de vraag over hoe de Nederlandse overheid de maatschappelijke betrokkenheid bij de SDG-agenda kan versterken. Daarbij kan worden voortgebouwd op een reeds stevig aanwezige dynamiek: veel Nederlandse burgers zetten zich actief in voor maatschappelijke doelen. Winst valt te behalen door initiatieven van burgers en bedrijven beter te faciliteren en de aandacht voor internationale aspecten te vergroten.
In 2015 heeft Nederland samen met alle lidstaten van de Verenigde Naties (VN) de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling aangenomen, met in het hart de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s – Sustainable Development Goals), gericht op het welzijn van mens en natuur wereldwijd. Tijdens de SDG-top van 2023 is gebleken dat de wereld, halverwege de route naar 2030, geenszins op koers ligt om de doelen te bereiken. Daarmee stevenen we af op een scenario waarin verschillende crises, zoals armoede, honger, gewapend conflict, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies onopgelost blijven, met alle gevolgen van dien. In een speciale verklaring hebben alle landen, inclusief Nederland, toegezegd om gedurfde, ambitieuze en versnelde actie te ondernemen om het tij te keren.
Kabinetsreactie
Het kabinet dankt de AIV voor het advies dat Nederland meer moet inzetten op het behalen van de wereldwijde SDG-doelen. Het kabinet is evenwel niet van plan om over te gaan tot een specifieke versnelling of intensivering van de SDG-inzet van Nederland. De bezuinigingen die dit kabinet heeft afgesproken, nopen tot het maken van scherpe keuzes. Voor het behalen van de SDG doelstellingen in Nederland wijst het kabinet erop dat het kabinetsbeleid, zoals bijvoorbeeld de inzet op bestaanszekerheid en de brede aanpak van armoede en schulden, daaraan bijdraagt.
Wel verwelkomt het kabinet het advies van de AIV om focus aan te brengen in lijn met de prioritaire thema’s van het huidige kabinet op het gebied van ontwikkelingshulp, te weten: voedselzekerheid, watermanagement en gezondheid. Op dit vlak gebeurt kabinetsbreed al veel in binnen- en buitenland. Daarnaast wil het kabinet binnen de reeds bestaande SDG-inzet de aandacht voor en de rol van Nederlandse bedrijven vergroten. In de brief aan de kamer geeft het kabinet per AIV-aanbeveling een reactie.