Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk thema binnen veel organisaties, zo ook in de IT sector. Op het eerste gezicht lijkt dit een lastige combinatie, omdat IT een aanzienlijke impact op het milieu heeft. Denk aan het hoge energieverbruik, de CO₂-uitstoot en de grote hoeveelheid elektronisch afval. Toch is het absoluut mogelijk om als IT organisatie grote stappen richting duurzaamheid en circulariteit te zetten. De uitdaging zit alleen vaak in de vraag hoe bedrijven hun duurzaamheidsdoelen kunnen vertalen naar concrete actiepunten. De overgang naar een duurzaam en circulair model vereist namelijk een andere manier van denken en werken. En wanneer je als organisatie nog aan het begin staat, kan dit overweldigend zijn. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor inkoopstrategieën die zowel duurzaam als kostenefficiënt zijn? En hoe richt je het afvoeren van oude apparatuur in op een verantwoorde manier?
Bij Aces Direct hebben we deze vragen ook gehad. Als organisatie voelen wij al jaren de noodzaak om vandaag stil te staan bij de impact die we morgen willen maken. Daarbij gaat het niet alleen om de rol die wij als IT Lifecycle Partner spelen bij het ontwikkelen van technologische oplossingen, maar ook om de impact die wij maken voor onze medewerkers, onze relaties en de wereld om ons heen. Onze inspanningen op dit gebied hebben erkenning gekregen, zoals de HP Amplify Impact 3-Star Status, die onze toewijding aan duurzaamheid en innovatie benadrukt. Op de weg hier naartoe hebben we veel geleerd, en we delen graag onze kennis en inzichten zodat andere organisaties hier weer van kunnen leren en profiteren.
Duurzaamheid als structureel onderdeel van de organisatie
De eerste stap richting duurzaamheid begint bij het besef dat dit verdergaat dan milieuvriendelijke keuzes maken, het draait ook om maatschappelijke impact. Dit betekent dat tijdelijke maatregelen of programma’s niet genoeg zijn, het gaat om een voortdurende toewijding. Daarom is het belangrijk om circulaire IT en duurzaamheid een vast onderdeel van de bedrijfsvoering te maken. Zo wordt het geen losse inspanning, maar een doorlopende ontwikkeling.
Een praktisch voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de implementatie van een IT-retourprogramma. Hierbij wordt oude apparatuur niet alleen verantwoord afgevoerd – denk aan het veilig wissen van datadragers en milieuvriendelijk verwerken – maar kan het ook een tweede leven krijgen. Organisaties kunnen kiezen om restwaarde terug te krijgen, een tegoedbon te ontvangen of apparatuur te doneren aan maatschappelijke initiatieven. Dit verlaagt niet alleen de ecologische voetafdruk, maar biedt ook nog eens sociale meerwaarde.
Concreter is beter
Voor bedrijven die willen starten met circulaire IT is het belangrijkste advies: denk groot in je visie en ambities, maar start klein om het haalbaar en uitvoerbaar te maken voor je medewerkers. Zoek daarna de samenwerking op met klanten en partners – die dezelfde waarden en ambities delen – om maximale impact te kunnen maken.
Daarnaast speelt regelgeving een steeds grotere rol. Certificeringen en onafhankelijke toetsingen kunnen helpen om duurzaamheid niet alleen een intentie te laten zijn, maar ook meetbaar en aantoonbaar te maken. Dit draagt bij aan transparantie en voorkomt greenwashing. Maar het meten van succes in circulaire IT gaat verder dan certificeringen. Het moet zich richten op concrete resultaten: hoeveel apparatuur krijgt een tweede leven? Hoeveel CO2-uitstoot wordt bespaard? En hoe groot is de betrokkenheid van medewerkers en klanten? Door duurzaamheid meetbaar te maken, wordt het makkelijker om de impact te vergroten en de strategie continu te verbeteren.
Echt verschil maak je alleen samen
Investeren in duurzaamheid werkt het best als iedereen binnen de organisatie betrokken is. Dit betekent dat je bij medewerkers bewustwording moet creëren en hen praktische handvatten moet bieden. Hoe? Bijvoorbeeld door medewerkers inspraak te geven in duurzame initiatieven of door jaarlijkse evenementen te organiseren waar kennis wordt gedeeld en samenwerking wordt gestimuleerd. Maar niet alleen medewerkers zijn belangrijk; ook voor partners en leveranciers is een actieve rol weggelegd. Door hen mee te nemen in circulaire IT-strategieën en te ondersteunen bij duurzame keuzes, kunnen we samen een veel grotere impact realiseren.
De nieuwe calorie
Duurzame eigenschappen en energieverbruik worden steeds vaker gezien als belangrijke factoren bij de aanschaf van IT apparatuur, eigenlijk vergelijkbaar met hoe consumenten letten op calorie-inname. Dit groeiende bewustzijn stimuleert bedrijven om te kiezen voor duurzamere alternatieven die energiezuinig, circulair of refurbished zijn. Hier is ook een belangrijke rol weggelegd voor IT-leveranciers. Want als de vraag verandert, moet het aanbod dat ook. Dit betekent dat strategieën moeten worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van energie-efficiënte hardware, het stimuleren en faciliteren van recyclingmogelijkheden en het verduurzamen van productieketen(s).
Maatschappelijk belang als drijvende kracht
De combinatie van IT en duurzaamheid blijft een ‘hot topic’. Dit maakt dat IT-bedrijven steeds vaker zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Sommigen doen dat vanuit de overtuiging dat het ‘moet’, maar deze groep lijkt steeds kleiner te worden. Ondertussen neemt het gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid verder toe. Organisaties in de IT-sector én hun medewerkers willen actief bijdragen aan een betere wereld door bewuste keuzes te maken in onder andere energieverbruik, hardwaregebruik en circulaire oplossingen. Dus hoewel IT nog vaak als enkel vervuilend wordt gezien, kunnen bedrijven juist een belangrijke rol spelen in verduurzaming door strategisch in te zetten op duurzame technologie en innovatie. Organisaties die vandaag stappen zetten in de verduurzaming van IT, kunnen morgen al een merkbaar verschil maken.
Jordi Martin Lago, ESG en Compliance Officer bij Aces Direct