De Johan Cruijff ArenA zet de volgende stap op haar reis naar verduurzaming en zet zich volledig in voor een netto positieve exploitatie in 2030, wat betekent dat zij meer geeft aan de wereld dan dat zij ervan afneemt. Samen met partners als Ajax en de gemeente Amsterdam werkt de ArenA aan een netto positieve exploitatie van voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen in de ArenA. Bovendien wil de ArenA een nog grotere bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de duurzaamheidsdoelstellingen van bands, clubs, organisatoren en de Gemeente Amsterdam. Daarmee helpt zij een standaard te zetten voor andere organisaties. De Johan Cruijff ArenA en partner GSES (Global Sustainable Enterprise System) lanceren daarvoor de Global Sustainable Venue Benchmark (GVSB) voor het meten van de duurzaamheid van organisaties, evenementen en leveranciers. Deze standaard biedt een leidraad voor het bevorderen van duurzaamheid.
Dankzij de solide samenwerking met haar aandeelhouders, oprichters en partners heeft de Johan Cruijff ArenA sinds haar oprichting, ruim 25 jaar geleden, bewezen een maatschappelijk betrokken, duurzaam stadion te zijn dat wordt aangestuurd door voortdurende innovatie. Zo ontwikkelde de Johan Cruijff ArenA samen met diverse partners Europa’s grootste energieopslagsysteem in een commercieel gebouw voor de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit.
Daarnaast voorzien ruim 4.200 zonnepanelen op het dak en de inkoop van windenergie de ArenA van groene stroom en heeft de ArenA zich aangesloten bij het initiatief ‘1.000 banen voor stadsdeel Zuidoost’, waarmee kansarmen aan werk worden geholpen. Dit geeft de Johan Cruijff ArenA een solide uitgangspunt om de volgende stap naar netto positief te maken.
De Johan Cruijff ArenA en partner GSES (Global Sustainable Enterprise System) lanceren daarnaast de Global Sustainable Venue Benchmark (GVSB) voor het meten van de duurzaamheid van organisaties, evenementen en leveranciers. Deze standaard biedt een leidraad voor het bevorderen van duurzaamheid.
“Met onze ambitie om netto positief te worden dragen wij ons steentje bij aan een duurzame, leefbare wereld voor toekomstige generaties en natuurlijk voor de omgeving, Amsterdam. Het wordt een reis met successen en mogelijkheden om te leren. Het doel is duidelijk en we hebben sterke partners met wie we deze ambitie haalbaar kunnen maken.” — Tanja Dik, CEO Johan Cruijff ArenA
Aanpak
Er is geen standaard stappenplan om een organisatie netto positief te maken. Het proces hangt volledig af van de bedrijfsvoering en de keten. Daarom heeft de Johan Cruijff ArenA samen met partner KPMG een grondige analyse uitgevoerd om na te gaan wat netto positief betekent voor de ArenA. Bovendien werd vastgesteld welke onderwerpen moeten worden aangepakt om netto positief te worden. Deze onderwerpen hebben betrekking op klimaatimpact, mens en maatschappij of Environment, Social en Governance (ESG).
Daarnaast lanceren de Johan Cruijff ArenA en partner GSES (Global Sustainable Enterprise System) de Global Sustainable Venue Benchmark (GVSB) om de duurzaamheid van organisaties, evenementen en locaties te meten. Deze standaard biedt houvast bij het bevorderen van duurzaamheid. De ArenA is gestart met het meet- en verificatieproces voor haar eigen organisatie, waarbij haar belangrijkste leveranciers zullen worden betrokken. Op het online GSES-platform hebben de ArenA en GSES een Net Positive dashboard en evenementenmodule ingericht waarin de ArenA met de gehele keten meet en rapporteert. De ArenA zal de voortgang en eventuele uitdagingen open en transparant communiceren, zodat andere organisaties zoals partners met vergelijkbare duurzaamheidsdoelstellingen hiervan kunnen leren en stappen kunnen zetten om ook Net Positief te worden.
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam: ‘Ik ben ontzettend trots op de manier waarop de ArenA zich al jaren inzet voor verduurzaming van het gebied door innovatie. En nu op haar nieuwe ambitie om netto positief te worden. Het is een ambitie die we graag samen met de ArenA invullen. De ArenA heeft immers een voorbeeldfunctie voor de stad Amsterdam en voor de samenleving als geheel.
“Het GSES platform is een internationaal platform waarmee de ArenA zowel de eigen duurzaamheid prestaties meet alsook CSRD en de supply chain (inclusief scope 1, 2 en 3 ). Alle data op het dashboard is via GSES en Audit Independer onafhankelijk geverifieerd door een certificerende instelling, Control Union Certifications.” – Kelly Ruigrok, founder GSES.
Partners
Netto positief worden kan alleen als de hele keten meedoet. Daarom werkt de ArenA samen met haar aandeelhouders Ajax en de gemeente Amsterdam, oprichters, partners, leveranciers, branchegenoten, medewerkers en andere stakeholders. Het doel is om met deze groep na te gaan op welke onderwerpen we kunnen samenwerken om niet alleen de ambities waar te maken, maar ook een golf van positieve impact te creëren.
“De ArenA wil met ons samenwerken om de wedstrijden zo duurzaam mogelijk te maken. Dat is echt een fantastische uitdaging. Voor Ajax, voor onze supporters en voor de ArenA” – AFC Ajax Bestuur