In de Europese Unie is een nieuwe richtlijn van kracht geworden: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Deze laat bedrijven rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Deloitte zet de belangrijkste elementen op een rij.

1. Wat houdt de richtlijn in?

De CSDDD is een EU-richtlijn die bedrijven verplicht om een due diligence-proces op het gebied van mensenrechten en milieu te implementeren. Negatieve effecten op mensenrechten en het milieu moeten worden geïdentificeerd en beoordeeld, voor zover die verband houden met de eigen onderneming, dochterondernemingen en ketenpartners. Waar nodig moeten bedrijven prioriteit geven aan de grootste risico’s om deze te voorkomen, te beperken en te herstellen. De richtlijn is sinds juli 2024 van kracht en wordt de komende jaren uitgewerkt in nationale wetgeving.

2. Op wie heeft de CSDDD betrekking?

Vanaf 2027 zal nationale wetgeving gelden voor bedrijven met meer dan 5.000 werknemers of meer dan 1,5 miljard omzet. Het jaar daarna volgen bedrijven met meer dan 3.000 werknemers of meer dan 900 miljoen omzet. En in 2029 bedrijven met meer dan 1.000 werknemers of meer dan 450 miljoen omzet. Daarnaast zal de richtlijn van toepassing kunnen zijn op bepaalde niet-EU-bedrijven, moedermaatschappijen van een groep die aan de bovenstaande drempels voldoet en wereldwijd opererende ondernemingen.

3. Waarom moeten we ons nu al voorbereiden?

De vereisten van de CSDDD zijn complex, er is veel tijd nodig om de systemen op te zetten en de activiteiten uit te voeren die de richtlijn vereist. Denk bijvoorbeeld aan het identificeren en beperken van de risico’s: daarvoor is coördinatie nodig met partners in de waardeketen — soms ook het heronderhandelen van contracten.

4. Waar kunnen we rekening mee houden?

Een aantal vragen en beleidskeuzes verdient alvast aandacht. Zo kunt u alvast bepalen of u dit thema als een compliance-gedreven activiteit benadert of dat u het wilt integereren in een organisatorische transformatie. Maar ook: hoe ziet de governancestructuur eruit? Wie zijn verantwoordelijk? En, mocht u daar nog niet aan toegekomen zijn: hoe moet ons klimaattransitieplan eruitzien om te voldoen aan het Akkoord van Parijs?

5. Wat zijn nu de belangrijkste stappen?

Om te beginnen: bepaal of de richtlijn van toepassing is op uw onderneming. Als dat het geval is, dan zijn dit in een notendop de vijf stappen op weg naar een succcesvolle aanpak om te voldoen aan de nieuwe CSDDD-richtlijn.

  • Breng de waardeketen in kaart
  • Stel aandachtspunten vast
  • Voer een gap-analyse uit
  • Ontwikkel een roadmap
  • Neem risico’s weg vóór 2027

Van verplichting naar vooruitgang

Wie nu begint met de voorbereiding, kan deze stappen naadloos integreren in de bedrijfsactiviteiten. Dat draagt bij aan positieve resultaten zoals een sterkere reputatie, hechtere klantrelaties en een verbeterd risicobeheer. Bovendien hoeft u naderhand geen kostbare brandjes te blussen en zijn boetes en reputatieschade te voorkomen.

Bij Deloitte zien we dat het loont om vroegtijdig te starten: het stelt bedrijven in staat de naleving van de CSDD in overeenstemming te brengen met gerelateerde regelgeving zoals de CSRD. Daardoor worden inefficiënties geminimaliseerd en middelen optimaal benut.

Jille Luijckx, Partner – Sustainability bij Deloitte Nederland